LA FILLA DEL CAPITÀ GROC / LA HIJA DEL CAPITÁN GROC

portada_la-filla-del-capita-groc_victor-m-amela_201602031111hijadelcapitan

 

 

 

 

 

La filla del capità Groc                                                La hija del capitán Groc

Almela, Victor

Planeta, 2016

Premi Ramon Llull 2016

 

La lectura d’aquest llibre ens introdueix en el debat sobre la diferència entre novel·la històrica i història novel·lada. Recordem que a la primera, allò més important és la literatura, els personatges amb els seus problemes existencials i la part històrica un context on es desenvolupa el relat. En canvi, a la segona, allò més important són els fets històrics i els personatges realitzen una funció de comparsa dels fets que es divulguen. Sota aquesta perspectiva, sembla que al llibre que comentem predominen molt les dades, els fets i els noms històrics en possible detriment del fet literari.

Segueix l’estructura d’un best-seller històric (capítols curts, encadenaments, descripció exhaustiva de dades històriques , … ) tal vegada massa ambiciós en voler arribar a molts aspectes i incloure tots els detalls. Alguns personatges estan molt ben elaborats i aconsegueix mantenir la tensió narrativa en tot moment.

Tesi que sobresurt : la guerra és dolenta sempre i no hi ha justificació per als fets dels seus autors. Gran part de les pàgines es dediquen a descriure l’horror de la guerra protagonitzat pels soldats dels dos bàndols: carlins i liberals. Encara que, en triar com a protagonista al Capità Groc, ens pot decantar a mirar-la des d’un bàndol concret .

En una entrevista a l’autor diu : “No obstant això, la novel·la no és una crítica ideològica, sinó la constatació de com la passió per defensar unes idees pot arrossegar la vida d’una família i una comarca sencera. Precisament, dibuixa al protagonista com un home tenaç i amb determinació però que també inspira por perquè està disposat a matar i fins i tot a fer a la resta del poble ballar i cantar sobre un cadàver: “És inquietant. No és molt diferent d’aquells que degollen a un periodista segrestat”.

Gran diferència entre el món adult, on es maten entre ells (germans, amics etc) sense pietat, i el món dels xiquets i joves, que de vegades són protagonistes a pesar seu, i que sempre actuen amb innocència i honestedat.

Recomanat a partir de 16 anys

Comentat en gener 2017

Aquesta entrada s'ha publicat dins de A.-LLIBRES COMENTATS, La filla del capità Groc i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *