Allà on els arbres canten

alla-on-els-arbres-canten-9788466131162

Allà on els arbres canten/ Donde los  árboles cantan

Laura Gallego Garcia

Ed. Cruilla, 2012/ SM, 2011

Ens trobem davant d’un llibre amb les claus de la novel·la d’aventures: Viana és una òrfena enfrontada a un destí advers envoltada de diferents personatges que ajuden a l’heroïna en la seua lluita contra les forces del mal: Lobo, l’astut cavaller protector/repressor perfilat amb l’ambigüitat pròpia requerida a les històries per adolescents, Dorea, la lleial nodrida, Airic, el fidel escuder i Uri el personatge màgic amb el que descobreix un sentiment amorós que va madurant paral·lelament al creixement de la protagonista.

Al llarg de la seua història apareixen referents evidents dels contes meravellosos i amb facilitat reconeixem en el seu desenvolupament les funcions de Propp: pèrdua de la seguretat de l’ambient familiar, fugida de la casa paterna, auxiliars que li ajuden a superar les proves i a la fi, vencerà als invasors, recuperarà els seus bens i sobretot, conquerirà una maduresa personal. Es tracta doncs, d’un procés d’iniciació complex, ple de dubtes, nostàlgies de les etapes anteriors i rebel·lies, tanmateix ben pautat i estructurat.


Juntament amb els elements propis dels contes tradicionals, les lectores es trobaran situacions que recorden les històries mitològiques: Uri com Dafne es transforma en un arbre, Viana com Ulises s’amaga entre animals per burlar els vigilants, i els invasors amb la saba dels arbres buscaven la immortalitat igual que els déus.


Laura Gallego aposta en aquest llibre escrit amb llenguatge ric en descripcions i diàlegs ben construïts, per la defensa de la tradició Oral encarnada pel bufó: personatge mediador entre els mons fantasia- realitat i savi contador de les llegendes que s’expliquen sobre el gran bosc, el lloc on els arbres canten.


RECOMANAT: 12-13

Comentat en desembre 2013

 

 

 

Aquesta entrada s'ha publicat dins de A.-LLIBRES COMENTATS, Allà on els arbres canten i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *