EL GRÚFAL

 

El-grúfal

El grúfal /  El grúfalo

Julia Donaldson / Axel Scheffler (il).

ed.Destino, 1999/ ed.MacMillan, 2008

Llibre antic que s’ha editat de nou. És un clàssic conte d’animals, on, tal com diu Rodriguez Almodóvar, el més feble utilitza l’astúcia per lliurar-se dels perills. El ratolí, el més feble,  és enginyós i espavilat i aconsegueix  enganyar a tots. Juga amb la por dels altres i amb la d’ell mateix.

Hi ha altres tres classes d’animals: el mussol que vola, la serp que s’arrossega i la guineu que camina…. I el grúfal, …. que recorda a “Donde viven los monstruos”.

Té  una estructura rimada perfecta, d’anada i tornada, amb enumeracions i repeticions. Un llenguatge poètic, un text ric i coherent, en resum, un conte excel·lent.

Hi ha un desequilibri entre el text i les il·lustracions. El grúfal és un personatge molt aconseguit: divertit, tendre,… però la resta d’il·lustracions són prou convencionals i prescindibles.

En la traducció al català de l’editorial Destino de 1999 destacava el text rimat i poètic;  en l’actual  (en castellà i català de MacMillan, 2008), s’aprecien daltabaixos tant en  la rima com en  el ritme de la història .Sembla que en abril apareixerà una nova versió, en català, en Imaginàrium; confiem que la traducció s’assemble més a la de Destino.

Recomanat a partir de 6-7 anys 

Comentat en FEBRER 2014

Aquesta entrada s'ha publicat dins de A.-LLIBRES COMENTATS, El grúfal i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.