EL FANTASMA QUE PAGAVA LLOGUER

 

RECOMANARÍEM A PARTIR DE 14 ANYS . …

elfantasma del lloguer

 

El fantasma que pagava lloguer.

James, Henry

Ed. Bromera, 1999

… perquè és una novel·la magnífica d’un gran autor.

Deia Borges : Los lectores de James se ven obligados a una continua y lúcida suspicacia que a veces constituye su deleite y otras su desesperación.( Santos Dominguez en

http://encuentrosconlasletras.blogspot.com.es/2012/02/relatos-de-henry-james.html )

Obra tan breu com emocionant ; les detallades descripcions aconsegueixen que et trasllades amb el narrador pel seus passeigs i els seus descobriments. A Henry James no li preocupa tant la qüestió sobrenatural com els conflictes interns dels personatges, personatges que descriu amb gran riquesa d’elements, tant els principals com els secundaris : un pare autoritari, una filla que només s’allibera d’un conflicte quan el pare mor, …

Llibre pont que pot facilitar el submergir-se després en la gran literatura

PERÒ HI HA UN “DETALL” QUE ENS IMPEDEIX  RECOMANAR-LO : Les propostes didàctiques que apareixen al final del llibre. El col·lectiu, des dels seus inicis, rebutja incloure en el llistat de llibres recomanats aquells que estan acompanyats, en el mateix llibre , d’un recull d’activitats escolars a realitzar després de la seva lectura, un conjunt d’activitats uniformitzadores, tancades i de caire escolar.

En resum :

Magnific el text i l’autor; deplorable l’edició, les activitats proposades al final ( cal descartar-les) , la tipografia i les il·lustracions.

El text original (The Ghostly Rental, 1876) és un conte de Henry James que  en català sols hem trobat en l’editorial Bromera, en la col·lecció A la lluna de València .

En castellà ( que no hem llegit) apareix en diferents antologies , com un conte més i amb títols diferents :

La renta espectral en Las mejores historias de fantasmas, Bruguera,1974

El fantasma que pagava alquiler, en Historias del otro mundo, Mirach 1991

El alquiler del fantasma enCuatro fantasmas, Ediciones internacionales universitarias, 1997

El alquiler espectral , en 13 cuentos de fantasmas , ed. Valdemar, 2010

Comentat en Gener 2015

 

 

 

 

Aquesta entrada s'ha publicat dins de A.-LLIBRES COMENTATS, El fantasma que pagava lloguer i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.