EL SEÑOR VALÉRY

elsenyor valery

 

El señor Valéry

Gonçalo Tavares

              Ed. Mondadori, 2006

Històries molt breus, micro-relats absurds, la lògica portada a un extrem que arriba a ser obsessiva.

Amb frases molt curtes fa forats en el pensament. El disbarat genera un món amb la seua pròpia lògica i crea un món on tot és coherent segons les lleis de la lògica que ell crea.

La gran novetat d’aquest llibre no tan sols és el disbarat sinó la manera en la que està escrit. No hi seqüencia temporal, no hi ha discurs narratiu. La brevetat i rotunditat de les frases en recorda al «petit príncep» de Saint Exupéry .

El seu admirable humor ens deixa textualment bocabadats , i ho aconsegueix perquè a una afirmació completament lògica i quotidiana :

«El señor Valéry era pequeñito»

li segueix una reflexió absurda i deslligada

«pero brincaba mucho.» ;

i continua amb unes solucions desbaratades :

«Días después, salió a la calle con un banco.Se subía al banco y se quedaba allá arriba, quieto, mirando.Así soy como los altos durante mucho tiempo. Solo que inmóvil.»

Solucions que a ell tampoc li convencen :

«Pero no acababa de convencerse».

I continua buscant una solució , la pensa, la dibuixa, la calcula, …. desafiant tota lògica.
«El señor Valéry no era guapo. Pero tampoco feo. Mucho tiempo atrás, había decidido cambiar los espejos por cuadros de paisajes. Así pues, desconocía su aspecto actual.

El señor Valéry decía:-Es mejor así.»

Lectura deliciosa , que ens anima a seguir la pista a aquests autor. El señor Valéry és el primer volum de una sèrie de llibres dedicats als habitants del Barrio, una comunitat molt especial. Llibres breus, il·lustrats per Rachel Caiano.

Recomanat a partir de 14-15 anys

Comentat en Gener 2015

 

Aquesta entrada s'ha publicat dins de A.-LLIBRES COMENTATS, El señor Valéry i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.