Historia de Valek, el caballo.

HISTORIA DE VALEK, EL CABALLO
Janosch
Ed. EL JINETE AZUL, 2011

Pero lo que le gustaba más era soñar con un caballito blanco. Siempre había deseado un caballito blanco, un Valek. Sería su amigo ( …)

Bruno Valeska soñaba y envejeció. Cuando ya era viejísimo, obtuvo un caballo blanco. Valek.(…)

Caballito mío,” dijo todavía Bruno. Y lo besó y lloró y se murió. Entonces, Valek lloró también.

En aquest àlbum il·lustrat, l‘autor ens presenta un home que rebutja la guerra i estima la llibertat, la natura i els somnis. Somia amb un cavall blanc. Precisament la força dels somnis li permet trobar-se amb el cavall i junts caminar fins el moment de la mort del co-protagonista.

També parla Janosch del dol, combinant la ironia, les persones que assisteixen al soterrament ploren i beuen, amb un missatge ètic: una vegada hem acabat de plorar tot el que s’havia de plorar, la vida continua i la companyia es fa necessària per a seguir caminant. Així, Valek persegueix els passos d’un nou company atrapat per la música del violí d’aquest.

Todos lloraron diecisiete días y diecisiete noches, y echaron un traguito. ¡Era terrible! ¿Acaso no hay que llorar cuando muere un hombre tan bueno? ¡Pasa tan pocas veces!Todos hubieran llorado siete años, si no hubiese llegado Jarosch.

Malgrat que el text és d’un estil concís i, de vegades el·líptic, la Història de Valek  és una lectura tendra i propera a les nostres experiències vitals.

El propi Janosch il·lustra aquest llibre ( el primer de tots els que ha escrit) , de forma esquemàtica però amb una extraordinària expressivitat. Les il·lustracions, en blanc i negre, fan aportacions importants, complementant i enriquint el text.

Publicat per primera vegada en l’any 1960, en Alemanya, la primera edició en el nostre país és de l’any 1963, feta per editorial Lumen, en castellà i català ( aquesta en traducció de Marti i Pol ) .Ara s’ha reeditat en castellà per l’editorial El jinete Azul.

A PARTIR DE 6-7 ANYS

 Comentat en octubre 2015

 

 

 

 

Aquesta entrada s'ha publicat dins de A.-LLIBRES COMENTATS, Historia de Valek el caballo i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *