LA CATA

la cata

La cata

Roald Dahl

Ilustraciones de Iban Barrenetxea

Traducción de Íñigo Jáuregui

Nórdica Libros, 2014

La reedició del conte de R. Dahl amb les il·lustracions de Barrenetxea és una meravella d’edició de Nòrdica (editorial que cuida amb pulcritud els seus títols: bon paper, format adequat, …). Tornar a editar a R. D. és necessari perquè avui no trobem contes de qualitat dirigits a joves, així que els contes de Dahl ens semblen magnífics.

Mestre de la ironia i la sàtira. El mestratge de RD és inqüestionable. Ens referim al mestratge d’explorar l’ànima humana, objectiu de la bona literatura. Sis personatges burgesos es reuneixen en una vetllada, i el narrador va presentant de manera minuciosa cadascú d’ells i els «bons costums»de la societat anglesa (criada uniformada i diligent , dames i cavallers elegantment vestits per a l’ocasió, dones com gerros de flors, , callades i sabent-se moneda de canvi.…) fins que poc a poc va apareixent el monstre del poder, la cobdícia, la competitivitat, el val tot, tot val i et puc enganyar. Dissecciona una societat que desitja guanyar molts diners en poc temps. Encara que el conte es va publicar per primera vegada en 1945, sembla un retrat de l’actualitat.

Les il·lustracions mostren a manera d’escena teatral o cinematogràfica (recorda a *Hichtcock ) una foto fixa que canvia amb els gestos i ganyotes, el canvi de les manetes del rellotge, la posició del gat, …. Ens sembla un encert perquè aconsegueix aquest aire anglès refinat i exquisit. Però al mateix temps els personatges són caricatures properes al còmic, extremadament llargaruda la criada, exageradament gros el tastavins … La ironia sempre present per entendre millor el personatge.

La sorpresa final del relat ens aporta (com sempre en els contes de RD) un interès innegable i motivador per a la seva lectura.

Aquest conte , sense il·lustracions , es pot trobar també formant part d’un recull de contes publicats en castellà per Anagrama : Relatos de lo inesperado ( 1993) i en català per La Butxaca :Històries imprevistes ( 2010) . I sol, en català, amb el títol : Tast , ed. Destino , 1990

Recomanat a partir de 12 – 13 anys

Comentat en gener 2016

Aquesta entrada s'ha publicat dins de A.-LLIBRES COMENTATS, La cata i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *