LA REINA DE TURNEDÓ

lareinaturnedo

LA REINA DE TURNEDÓ
Gloria Sánchez García /Pablo Otero
Kalandraka 2014

El títol ens sorprèn, perquè es pot ser la reina dels mars, la reina de la primavera, la reina de cors, … però turnedó és una paraula d’origen francès que significa rellom de bou i que una reina ho siga d’un tall de carn ja ens va agradar per l’humor i també ens va suggerir comentar aquest llibre des del culinari.


Però mireu, en el guisat els ingredients no són exactament els necessaris per a un conte de tradició; l’ordre en el qual apareixen els elements potser no és l’adequat, ni els utensilis usats són els més freqüents, però encara així la recepta té aroma de tradició oral, fa olor a contes de fórmula, a encadenats, a textos acumulatius, a romanços, a estructures d’anada i tornada, … però cap es compleix amb exactitud en aquest text, encara que els té tots.


Té la dolçor de les onomatopeies, l’espurna àcida del teatre, la crema dels personatges tradicionals: princesa, reina, rei, lacai, cavall, drac …
Barreja les textures : EL CRUIXENT DE L’HUMOR, LA VOLATILITAT DE L’ABSURD , LA CONTUNDÈNCIA DE LA SORPRESA.I el conflicte que sembla irresoluble, es desenvolupa amb una bona cocció al forn amb la temperatura adequada…I ja ens el podem cruspir. Bon profit!


Però la digestió s’alleugereix pel record dolç i saborós i demanem tornar a començar encara que siga obligant-nos a realitzar aquesta acció tan divertida: orellar ( parar l’orella, moure les orelles ,… ).


Al mateix temps és transgressora, inventa, i torna a interpretar d’una forma molt personal la lírica de tradició oral que embadaleix a oïdores de totes les edats.
Els nens han d’aplaudir, sorprendre’s, exclamar, sospirar, lamentar-se i, fins i tot, clacar. En donar ordres per participar a l’oïdor, recupera constantment l’atenció per expressar la petició del text.


Els versos, en art menor, incideixen molt en els finals aguts que aporten contundència i contenen imatges sorprenents, metàfores, personificacions, onomatopeies, paral·lelismes, concatenacions, … que mostren el minuciós treball de l’autora.


La il·lustració de Pablo Otero il·lumina de forma extraordinària el relat. El blanc, el vermell i el negre treballen, juntament amb les formes esquemàtiques, per recordar ja sempre a la petita princesa, al lacai i a tots els altres personatges , que no poden ser recognoscibles si no és amb aquesta forma.


Com sabem caben en la cassola diferents lectures…


Recomanem aquest llibre editat de manera magnífica per Kalandraka, per memoritzar, per cantar, per interpretar, per jugar, … per llegir.


Finalment unes paraules de l’autora Gloria Sánchez García :
Cuando pienso en la lírica de tradición oral –esas retahílas, canciones, juegos- que los niños recrearon, adaptaron y transmitieron casi inalterables, sin mediación de los mayores, y comparo este hecho con la intervención, cada vez más acusada, de la psicología social, pedagogía, etcétera, en la literatura, no puedo dejar de plantearme, cuando menos, la duda de si no estamos cayendo en viejos errores, en nombre de otro tipo de moralina, más acorde con los nuevos tiempos”

Recomanat a partir de 4-5 anys

Comentat en gener 2016

Aquesta entrada s'ha publicat dins de A.-LLIBRES COMENTATS, La reina de Turnedó i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *