MAUS : Relat d’un supervivent

 

maus

Maus : relat d’un supervivent / Maus: relato de un superviviente

Art Spiegelman

Ed. Trilita , 2015 / Ed. Random House, 2014

«Necessitava trobar-me a mi mateix”

Art Spiegelman, autor, narrador i co-protagonista: relata i dibuixa una història on barreja dos temps que s’entrecreuen contínuament: la narració del pare, supervivent del genocidi jueu, que va contant-li al fill de manera espaiada tota la història familiar i la narració del fill sobre la complexitat de les relacions actuals amb el seu pare, a qui no jutja però que no evita presentar-lo amb tots els seus defectes i desencontres generacionals.

En una barreja de ficció i realitat assistim a la gestació del llibre pas a pas, l’autor inclou els seus dubtes sobre la conveniència i possibilitat de fer un còmic amb el relat del seu pare i li afegeix un còmic ja publicat per ell : Presoner al planeta infern .

La història està contada cercant l’objectivitat i el distanciament afectiu. A l’estil de les faules, utilitza animals humanitzats per a representar els personatges: els jueus es representen com a ratolins, els alemanys com a gats, els anglesos com a peixos, els americans com a gossos, els polonesos no jueus, com a porcs, als suecs com a cérvols i com a granotes els francesos. Però tots els personatges són molt humans i molt creïbles .

A destacar la originalitat en la presentació d’un tema, nazis i jueus, tantes vegades tractat. Així com la implicació de l’autor: narrador i coprotagonista. També destacar el fet que l’autor no es deixe portar per un discurs sentimental i tracte les misèries de les relacions humanes de manera tan objectiva. De imprescindible lectura .

Sobre el autor:

Maus forma part d’una trilogia. L’obra completa va guanyar el Pulitzer en 1992..Art Spiegelman, l’autor, va néixer l’any 1948 a Estocolm, és descendent de jueus polonesos, els seus pares eren supervivents de l’holocaust nazi, el 1951 es va traslladar a Nova York amb la seva família.  Va tardar tretze anys a reunir informació, dibuixar i preparar el guió de Maus.

Recomanat a partir de 14-15 anys
Comentat en febrer 2016

Aquesta entrada s'ha publicat dins de A.-LLIBRES COMENTATS, Maus : relat d'un supervivent i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *