MEMÒRIA D’UN ULLS PINTATS

memoriaulls

Memòria d’uns ulls pintats/ Memoria de unos ojos pintados

Lluís Llach.

Empúries Narrativa, 2012

Seix barral, 2012

« Érem com funàmbuls que ens manteníem fràgilment dempeus damunt dels estralls d’una guerra que ho deshumanitzava tot. La fam, la misèria, l’èpica, els ideals, la mort, la rancúnia, la desesperança, l’amor, la crueltat, la compassió, tot es barrejava en un cos a cos inaudit i feia del nostre interior més íntim una massa amorfa d’horitzons erms.» ( p.184)

Un apropament molt necessari als anys de la república, la guerra civil, i la repressió posterior, amb una esgarrifadora descripció del patiment i de les emocions humanes; un cant a l’amistat i a l’amor, i a la solidaritat entre els que no tenen res .

Demostra una gran sensibilitat a l’hora de contar tot l’horror de la guerra i la postguerra dels vençuts.

Gran part del llibre està dedicat al context històric on apareixen petits fragments de la història amorosa. Cap al final del llibre es centra en la vida amorosa del protagonista.

Tot el llibre està ple d’homenatges : és un homenatge als seus pares , a la societat de la república, a Barcelona , a l’educació, a l’amistat, a la solidaritat ,… des de la nostàlgia, però ben documentat .És també un homenatge a l’escola i al concepte republicà de l’educació i tot un cant a « l’escola del Mar»

Ens ha sorprès la tendresa …la capacitat de contar tantes coses de manera tan fluida ….el llenguatge tan ric…

Els personatges estan molt dibuixats i perfilats. Amb ells entres en un món desconegut i prompte el fas teu. En aquest llibre les dones són més comprensives, intuïtives, solidàries … s’organitzen i busquen solucions en tant que els homes no s’aclareixen tan bé, actuen amb més egoisme, i busquen culpables en lloc de solucions.

Explica els horrors de la guerra i dels colpistes, però no defuig la crítica a l’esquerra i les seus errades.

És un llibre imprescindible perquè des de la literatura fa una reivindicació de la memòria històrica , no sols a partir de documents sinó , sobretot, basant-se en la memòria oral i el record dels vius. Té tanta humanitat que queda dissimulada la part històrica .

Recomanat a partir de 16 anys

Comentat en març de 2016

Aquesta entrada s'ha publicat dins de A.-LLIBRES COMENTATS, Memòria d'un ulls pintats i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *