DIARI DEL TOT VERÍDIC D’UN INDI A MITJA JORNADA

diariindi

Diari del tot verídic d’un indi a mitja jornada

El diario completamente verídico de un indio a tiempo parcial

Sherman Alexie

Ellen Forney ( il.l)

Trad: Yannick García/ Clara Ministral

Edicions de 1984, 2014/ Siruela, 2009

Premi Nacional Book Award, 2007

Tu ets un nòmada com els d’abans,-va dir ell- .Aniràs pel món buscant menjar, aigua i pastura. No està gens malament. ( p. 238 )

Novel·la de creixement en condicions molt difícils, en lluita continua amb el món, però sobretot amb si mateix. I per això l’humor, la ironia i la sàtira són aquí imprescindibles davant una realitat que et corprèn i que sembla que no pots canviar. I cal afegir, com a contrapunt, la tendresa, l’autenticitat, la sinceritat, …

Amb humor, es riu de tot, començant per si mateix : Tenia el cap tan gros que els cranis petites dels altres indis hi donaven voltes com traçant-hi una òrbita ( p.11)

Amb ironia va desgranant la visió dels blancs : I ,en el fons , m’ensumava que el que els blancs buscaven en realitat era veure com s’enfrontaven uns quants indis. Per a ells devia ser com veure un combat de gossos, no sé si m’explico» ( 192)

Amb sàtira : ( dia d’acció de gràcies ) escolta papa, li vaig dir, de què donem tantes gràcies , els indis ? – Hauríem d’estar agraïts que no ens van matar a tots ( 110 )

Ho fa en un llenguatge viu , fluid i col·loquial, però no barroer , farcit d’humor i dites populars , adjectius i metàfores :” ostres tu, aquell nano era un catedràtic de literatura octogenari atrapat en el cos d’un fill de grangers de quinze anys” ( 101) ” Ets un terracollons en miniatura” ( 193)

Amb descripcions acurades d’accions i personatges , sense jutjar-los: ” però abans que us feu a la idea que en Rowdy només sap venjar-se de la gent i atonyinar … us explicaré una cosa maca d’ell : flipa amb els còmics”     (p. 30 )«Deu ser que d’addictes hi ha de tota mena. Els uns més, els altres menys, però a tots ens fan mal en aquesta vida .I tots busquem una manera de fer-nos el-passar. La Penèlope s’afarta amb el seu, de mal, després el vomita i estira la cadena. El pare se’l beu a glop «( 115)“El pare… potser no m’estimava exactament com calia, però m’estimava tan bé com sabia” ( 197)

Però es resisteix a acceptar aquesta realitat tan cruel : “dibuixo quan vull parlar amb el món. I vull que el món em faci cas “( p. 13) però també dibuixo perquè em fa l’efecte que és l’única opció que em queda per escapar de la reserva ” ( p.14 )

I critica durament la reserva i la pobresa : ” calia matar-vos l’indi per salvar el nen” “havíem d’aconseguir que volgèssiu deixar de ser indis” , diuen els mestres , blancs, de la reserva ( 43)”Però a nosaltres, el indis de reserva, no se’ns compleixen mai els somnis. No en tenim mai l’ocasió, l’oportunitat. Som pobres i prou. No som res més” ( 21″)La pobresa no et fa fort ni t’ensenya lliçons sobre la constància. No , la pobresa l’única cosa que t’ensenya és a ser pobre” ( 21)

Viu entre dos mons :” …em diuen poma perquè, segons ells, per fóra sóc pell roja, però per dins en realitat sóc blanc, .- Ah, o sigui que veuen que ets un traïdor .- això mateix.” ( 132 )”em sentia com si fos un d’aquells exploradors indis que guiaven la cavalleria americana contra els altres indis” ( 190)

Conviu amb la presència continua de la mort : ” tinc catorze anys i he anat a quaranta dos funerals.Vet aqui la diferència més gran que hi ha entre els indis i els blancs … no hi ha ningú que hagi anat a més de cinc enterraments” ( 207-208 )

I desitja i lluita per una vida millor :“representava que havíem d’estar contents amb les nostres limitacions. Però ni de conya ens pensàvem acontentar amb el que teníem, la Penèlope i jo “( 120)

Llibre fronterer entre infantessa i maduresa, entre l’indi i el blancs, entre quedar-se i anar-se’n …ens trobem amb la cultura índia en un moment de la seua història en la que els indis que queden viuen a les reserves totalment fagocitats per la cultura occidental. Un llibre dur, certament imprescindible com oportunitat de mostrar un món real per a molts desconegut .

Si en voleu saber més , Edicions de 1984 inclou uns reculls de premsa :

http://www.edicions1984.cat/contenidos.cfm?cod=detallecatalogo&sugerencia=2014&grupopag=1&tipopag=contenido&codigo=978-84-15835-38-

‘autor : Sherman Alexie : (1966)Amerindi nascut en la reserva de Spokane, és un relat autobiogràfic de la seva adolescència. Actualment viu a Seattle amb la seva família. És poeta, novel·lista, guionista i director de cinema.

Recomanat a partir de 12-13 anys

Comentat en Maig 2016

Aquesta entrada s'ha publicat dins de A.-LLIBRES COMENTATS, Diari del tot verídic d'un indi a mitja jornada i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.