EL PALACIO AZUL DE LOS INGENIEROS BELGAS

palacioazul

El palacio azul de los ingenieros belgas

Argüelles, Fulgencio

El Acantilado, 2003

( Premio Cafe Gijón 2003)

En una entrevista , el autor ens resumeix de manera magistral els dos mons que conviuen a la novel·la :

D’un banda :”Una clase acomodada que poseía el poder porque era dueña del trabajo, de la salud, de la educación y hasta del agua y del aire. Falsos filántropos con las conciencias lavadas por la Iglesia que promovían mejoras sociales con la única finalidad de aumentar la productividad y por lo tanto sus ganancias. Por el contrario, va creciendo ese pueblo explotado que trabaja de sol a sol por poco más que la comida, y surgen las revueltas. Este es el paisaje de fondo. En primer término están las historias de los diferentes personajes”.

De l’altra :Cuando uno lo ha perdido todo, cuando nada de lo que toca es suyo, ni siquiera la educación de sus hijos, ni el agua que bebe, ni el aire que respira, cuando a uno le roban el futuro y le obligan a jugarse la vida cada día para poder sobrevivir, entonces uno recoge el poco coraje que le queda lo junta con otros corajes y todos los corajes juntos agarran banderas y disparan fusiles y apenas nada queda para perder y renace la esperanza que es la vida.”( Entrevista a Fulgencio Argüelles por Luis García.http://www.literaturas.com/v010/sec0410/entrevistas/entrevistas-02.htm)

Una novel·la històrica on la força dels personatges supera el context històric; Compren des de l’any 1927 fins 1934 (…dictadura de Primo de Rivera, segona república , revolució d’octubre …)

Tracta del recorregut iniciàtic d’un adolescent cap a la maduresa, narrat en primera persona. La novel·la no destaca pels fets que conta sinó per les vivències dels personatges que envolten a Nalo , i que podem diferenciar en dos tipus :

Personatges que representen al poble:

L’avi de Nalo que passa per moments de crisis i moments de vida plena, i que considera la revolució científica com el seu projecte vital.

L’avia de Nalo amb la seua parla popular, un refrany per a cada moment, una dona amb el paper de dona resignada i poruga als canvis.

Lucia, germana de Nalo, una dona que trenca amb el paper que la societat de l’època li vol assignar, sensible a la poesia i conscient que ella marca el seu propi destí.

Eneka, jardiner del palau blau, autodidacta i amant dels llibres,que analitza la realitat social de manera pacifista i proclama la revolució cultural.

Aida, filla d’Eneka, Aripio, anarquista i Basilio el rus, activistes i representats de la divisió que va existir a l’esquerra en la lluita per la consecució de la República.

Personatges que representen a la burgesia:

els enginyers belgues, amos del palau blau, de les fàbriques, de les mines, amos de la supervivència de la gent del poble. Preocupats només pel rendiment econòmic i allunyats dels sentiments del poble.

Georghe, la dama belga, obcecada en la seu situació personal i enamorada de l’avi de Nalo amb el que viu un romanç. Juntament a Elena, filla del enginyers i amant de Nalo, representen la vida burgesa, aliena a la revolució que es desenvolupava en eixe moment.

La història està ben contada amb un llenguatge molt acurat que recorda, en alguns moments, als textos clàssics. Pot resultar un poc repetitiu en la seua estructura l’alternança continua entre les escenes amoroses de Nalo amb les diferents dones del palau blau i els mítings sociopolítics sobre la revolució.

Trobem a la seua lectura moments atractius com ara, les cites als clàssics per part d’Eneka, els versos recitats per Lucia, les arengues a favor dels drets de la gent del poble, els refranys de l’avia que connecta amb la sabuderia popular, el sentiment col·lectiu de l’avi de fer obres amb les mans del poble per al poble, …

Una novel·la crítica i realista, que combina amb encert la literatura popular, els mites i la literatura clàssica. En eixe context històric d’incerteses, el llibre deixa una porta oberta a l’esperança.

Recomanat a partir de 18 anys

comentat en març 2017

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

Aquesta entrada s'ha publicat dins de A.-LLIBRES COMENTATS, El palacio azul de los ingenieros belgas i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *