MANUAL PER A DONES DE FER FEINES / MANUAL PARA MUJERES DE LA LIMPIEZA

020-Manual-per-a-dones-de-fer-feine-Lucia-Berlin-p

Manual per a dones de fer feines

Berlín, Lucía

Prólogo: Lydia Davis

Torrescasana, A. ( trad)

L’Altra Editorial, 2016

Premi Llibreter, 2016

manualmujeres

Manual para mujeres de la limpieza.

Lucia Berlin.

Prólogo: Lydia Davis

Vázquez Nacarino, E. ( trad)

Alfaguara, 2016.

L’autora afirmava: “Exagero molt i barrejo ficció i realitat, però no dic cap mentida”.

El llibre publicat per  L’Altra Editorial (català) i Alfaguara (castellà) és una selecció dels seus 43 millors relats, ( d’un total de 76 contes que havia publicat en tres volums diferents ), una traducció de la darrera edició de l’obra de Berlin publicada als Estats Units: «A Manual for Cleaning Women : Selected Stories. Lucia Berlin,Pan Macmillan UK,2015»

Sorprenent estructura del llibre: un laberint, un trencaclosques que a través de les diferents històries va mostrant-nos la vida de la protagonista. Personatges supervivents i perdedors. No és un llibre fàcil ni còmode de llegir per aquesta estructura i per la duresa dels fets que conta, alternant estones d’humor negre, ironia … Situacions dures que mostren una capacitat de resposta dels personatges inesperada. Tot va en contra dels protagonistes.

Semblen relats independents, en realitat són relats autobiogràfics, posant-se diferents noms. La seua lectura requereix una reflexió per saber qui està contant la història, on sovint n’hi ha un canvi de narradora.

Literatura real, sincera, descarnada, esquelètica, … on es narren els fets quotidians tal com succeeixen, sense cap judici ni valoració moral. Relata les angoixes de l’autora, la qual, amb mirada lúcida, penetrant i transparent, no defuig cap tema : L’alcoholisme, les malalties, l’avortament, la sexualitat, les addicions, la solitud, la inestabilitat afectiva, les diferències entre classes socials, la repressió en una societat intolerant a diferents tipus de relació amorosa, les condicions de vida a la presó, les relacions familiars, …

Duríssim i fantàstic.

Recomanat a partir de 18 anys

Comentat en Abril 2017

Aquesta entrada s'ha publicat dins de A.-LLIBRES COMENTATS, Manual per a dones de fer feines / manual para mujeres de la limpieza i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *