FLIX

FLIXFLIX.

Tomi Ungerer.

Ekaré , 2013

Un llibre escrit i il·lustrat a l’any 1998, ara reeditat per Ekaré. Una història amable i ben contada sobre la tolerància, la diversitat, sobre els vincles d’estima que ajuden a superar les diferències. Veure la diferència com a riquesa i no com a dificultat.

Sense arribar a l’excel·lència d’altres llibres de l’autor, com Els tres bandits, Ningún beso para mamá, … és una història lineal i amb final previsible; el protagonista aprèn a viure al món dels gossos i dels gats agafant els aspectes millors de cadascú, fa aportacions – auxilia a personatges que pateixen situacions de perill – que li afavoreixen la seua integració; però aquestes accions – proves de l’heroi – no suposen canvis interns ni evolucions cap a la maduresa, sinó que venen a engrossir el jo del personatge principal, model positiu recompensat, que sap fer de tot: nedar, pujar-se els arbres, ésser el millor de la classe … Personatges estereotipats, amb una visió poc o gens feminista. Encara que trenca la família – de pare i mare gats naix un gos – la composició familiar és la tradicional. Els valors del protagonista masculí, fort, valent, intel·ligent, demostren la importància que té a la història el món masculí. Usos socials (paper de la dona, boda clàssica …) passats d’època.

L’èxit del llibre està a les imatges d’Ungerer que demostren la seua qualitat com il·lustrador: escenes senzilles, molt expressives (quan Flix aprèn a nedar i demana auxili al ratolí), amb humor (el sèrum regant les flors, el cigar cremant el periòdic, l’arruixadora per al bateig, les llums del semàfor pintades, la màniga dels bombers perdent aigua, …), transgressió (els gats fumant a la sala de l’hospital sota un cartell de prohibit fumar, la senyal a la carretera de precaució ratolins, els gossos voyeurs …), crítica (el gat de la televisió atacant al gos amb una destral), qüestionadores (què significa l’aixeta que apareix en totes les il·lustracions?, on mira la infermera al final del llibre?). Tot un model sobre la capacitat de fabular sobre allò que es  vol dir i fer-lo amb gràcia i HUMOR en les il·lustracions .

Recomanat: a partir de 10-11 anys

Comentat en setembre 2017

 

 

 

 

 

 

 

 

Aquesta entrada s'ha publicat dins de A.-LLIBRES COMENTATS, FLIX i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *