LEOCADIO , UN LEÓN DE ARMAS TOMAR

portada.indd

Leocadio, un león de armas tomar

Shel Silverstein ( text i il·lustracions )

Azaola, M. (trad)

Ed. Kalandraka, 2016

” ( …) El caso es que todos salieron corriendo…

Bueno, casi todos.

Hubo un león que no corrió y es justamente ese cuya historia voy a contaros .”

Dintre la dinàmica de l’editorial de recuperar clàssics contemporanis, es publica ara Leocadio, el primer llibre infantil de Shel Silverstein, editat per primera vegada en 1963. Hi ha una versió de l’editorial Lumen, de 1992, amb el títol, Lafcadio el león que devolvió el disparo , descatalogada.

Els seus llibres, que tenen en comú el registre humorístic, amaguen un fons filosòfic, que a vegades pot passar desapercebut .

En aquest llibre i sota l’aparença d’un conte d’animals, lleons contra caçadors i viceversa, Silverstein ens llança missatges sobre els beneficis de l’esforç, la recerca de si mateix, la decisió del camí a elegir o ens engresca a caminar contínuament per aconseguir la felicitat, que mai serà completa . El lleó protagonista no actua com la manada; aprèn, a base d’esforç i dedicació, a enfrontar-se als caçadors. Un lleó que es converteix en caçador ( amb rifle ) , i que participa plenament dels dos mons, humà i animal.

Ple de situacions absurdes que desperten la hilaritat, tal com els caçadors caçats, el dia a dia d’un animal salvatge a la ciutat, … la facilitat per aconseguir el que vol amb sols un grunyit: núvols de malví, vestit de malví, menjar de malví, … pujar i baixar en ascensor moltes vegades …

La seua estructura narrativa està immersa en el llenguatge oral (l’oncle conta als seus nebots l’aventura del lleó Leocadio ) amb expressions interrogatives dirigides al públic intentant establir un feed-back o senzillament concentrar l’atenció del públic oient.

El narrador es converteix en un personatge i la història que comença en tercera persona passa a ser contada en primera persona.

Des del punt de vista del contingut es tracta d’un llibre transgressor que respecta les diferències i que permet identificar-se a les lectores amb un protagonista que camina a la recerca de si mateixa.

Recomanat 10-11 anys.

Comentat en desembre 2017

Aquesta entrada s'ha publicat dins de A.-LLIBRES COMENTATS, Leocadio, un león de armas tomar i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.