UN BARRET DE CANÇONS

un-barret-de-cancons

Un barret de cançons
Desclot, Miquel ( poemes)
Vila i Casañas, Josep ( música)
Ficta, 2016

Selecció de poemes de Miquel Desclot extrets d’alguns dels seus llibres, fonamentalment de Cançons de la lluna al barret, però també del Bestiolari de la Clara, d’Oi, Eloi. Aquest projecte està pensat per ser acompanyat d’una part plàstica particular, un disseny i maquetació dels poemes en forma de cal·ligrama on les paraules que componen el poema formen un dibuix del seu contingut. També està concebut per anar acompanyat d’un cd amb els poemes musicats i cantats per un cor de xiquets i xiquetes. Aquestes dues premisses fan que els poemes seleccionats han de ser, d’una banda, susceptibles de convertir-se en cal·ligrama i d’altra susceptibles de ser musicats. De la primera part no és responsable l’autor sinó l’encarregat del disseny però de la segona sí. Tota la poesia infantil deia Gabriela Mistral havia de ser escrita marcant el ritme amb els peus. I Miquel Desclot no perd la pulsació, com si tinguera un metrònom incorporat.

Rescatem paraules del pròleg del llibre que fa Anna Manso per dir que són poemes que exploren les possibilitats de les paraules de ser jugades, rimades, llegides, escoltades, estirades, inventades… Advertim també que potser un altre criteri s’ha imposat a l’hora de fer la selecció, molts d’ells tenen un registre humorístic, molt present també en bona part de la poesia infantil de Desclot .

desclot5

L’estructura de cal·ligrama, si bé ens sembla un encert, en alguns casos resulta una dificultat afegida per a la lectura, al desfer el tempo i el ritme del vers. És per això que aquest llibre precisaria un acte de mediació, bé la veu de l’adult que abans ha llegit els poemes, bé la lectura dels mateixos poemes abans en una altra edició o bé el suport musical que acompanya el llibre. Però un primer apropament als poemes de Miquel Desclot no deuria ser amb aquest format.

desclot4

Sobre la part musical , el llibre va acompanyat d’un cd de música coral en què els xiquets i xiquetes del Cor Infantil Amics de la Unió canten dirigits per Josep Vila i Casañas. Això ens fa considerar la relació que tenen a Catalunya amb la música coral, que a nosaltres ens resulta difícil i llunyana però que benauradament per a ells, és aliment primari a les escoles i a la vida cultural de la mainada. Molts dels poemes de Desclot han estat pensats o han format part després de cantates escrites pel propi autor.

Recomanat a partir de 8-9 anys

Comentat en Gener 2018

Aquesta entrada s'ha publicat dins de A.-LLIBRES COMENTATS, Un barret de cançons i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.