LA MÁQUINA DE LOS SUEÑOS

maquinasueñosLa máquina de los sueños

Alcántara, Ricardo ( text)

 Alonso, Juan Ramón ( il·l.)

Editorial Océano, 2018

Col·laboren en aquest àlbum dos artistes ja coneguts pel col·lectiu i dels que feia temps no havien vist cap obra seua. De l’autor tenim recomanat el “Pirata valent” i de l’il·lustrador gaudiren molt amb les il·lustracions del llibre “La vuelta al mundo” escrit per Villafañe. Això fa d’aquest llibre una troballa que, d’entrada, ens anima a llegir-lo.
Un conte escrit des de la nostàlgia on coincideixen dos cors solitaris i estableixen una relació simbiòtica contribuint cadascú de la millor manera a la vida comú: el vell aporta la màgia, la confiança en la fantasia per aconseguir els nostres somnis, la figura paterna buscada pel nen; aquest aporta la innocència, la companyia contra la solitud, la infantesa que encara creu en el poder de l’adult.
Aquesta narració, que traspua oralitat, té molt en comú amb les històries sobre iaios i nets amb la diferència que els dos protagonistes no estan units per llaços familiars, dubten, en principi, si poden ser amics; tanmateix, la necessitat psicològica i social afavoreixen la seua amistat.
Un conte compensador amb dos missatges que es desprenen de la seua lectura: un plantejat pel vell al nen, si creus fermament en que hi ha solucions per al teu problema, ho aconseguiràs; l’altre inferit pel nen a través de la relació amb el vell, la nova amistat nascuda entre els dos desvia el conflicte emocional nen/pare empetitint el problema fins al punt de passar a un segon lloc en la seua vida.
Les il·lustracions de Juan Ramón Alonso fetes amb carbonet/grafit, alternen primers plànols de cares dels personatges que no semblen actuals amb els paisatges atemporals de carrers i cases del poble en una atmosfera despullada de tot. Traços suggerits i colors suaus.

Mentre que la imatge del nen expressa perfectament el seu moment emocional, la del vell apareix endolcida, més que vell recorda un personatge antisistema i en algunes imatges ens recorda al gran inventor renaixentista Leonardo da Vinci.
Hi ha un contrast entre la coberta que sembla més de l’artista visual Chema Madoz i les imatges de l’interior en les que reconeixem les peculiaritats pròpies de Juan Ramón.
Aquesta història, allunyada del registre realista, esdevé una ficció composta a tempo adagio, tranquil·la i agradable, necessitada d’una bona mediació per arribar a la infantesa.

RECOMANAT: a partir de 8-9 anys.

Comentat en Desembre 2018

Aquesta entrada s'ha publicat dins de A.-LLIBRES COMENTATS, La máquina de los sueños i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *