ELS TRES MUSSOLETS/ LAS TRES PEQUEÑAS LECHUZAS

Els tres mussolets / Las tres pequeñas lechuzas

Waddell,Martin ( text)

Benson, Patrick.(Il·lustracions)

Lucchetti, Maria (Trad.cat) / Senra Gómez, (trad. cast)

Kalandraka, 2017

Editat a l’any 1992, però a Espanya no va arribar fins 2010, editat per Alfaguara amb el títol de “Las lechucitas” i en 2017 l’edita Kalandraka en les quatre llengües de l’estat. D’aquest autor irlandès, premi Andersen 2004, coneixem altres títols com Petit ós, no dorms? O ¡Ahí viene el malvado topo!

En un arbre del bosc ,

tres mussolets, la Sara, en Pere

i en Guiu,  seuen i pensen i esperen

que torni la Mare Mussol.

És un àlbum magnífic per a primers edats que deixa encisats tant als adults com a la gent menuda.

Inicia el relat amb la solitud en la nit de tres germans, punt de partida que  relacionem amb la tradició, però s’allunya dels contes meravellosos perquè aquí no és el més xicotet qui marca l’acció.L’acció de la història es situa a la nit. Moment on trobem a faltar les absències. Moment en el que apareixen les pors.

Els tres mussolets,  de diferents edats, es queden sols al niu, la mare ha desaparegut….i cada un d’ells afronta aquest fet de manera diferent.

Els dos  més grans fan suposicions raonables, parteixen del principi de realitat i en l’espera pensen que ha anat a buscar menjar, que tornarà aviat, que durà menjar deliciós, però el més xicotet no participa d’aquesta confiança, sols té un pensament : «vull la mama».

Fins que l’espera comença a fer-se massa llarga, i els més grans comencen a dubtar si a la mare mussol li haurà passat alguna cosa, …  però la Mare Mussol torna i l’angoixa desapareix.

L’estructura està molt aconseguida i així passa també amb la il·lustració.

Comença i acaba amb la tranquil·litat del cau, amb la mare i els seus pollets.

Es dona una unió perfecta entre imatge i text. La distribució és sempre igual : una doble pàgina que integra un text molt curt situat a la part esquerra, amb diàlegs diferenciats segons els personatges, i a la dreta unes imatges realistes, amables i molt expressives dels tres mussols, sobre un fons del bosc a la nit.Les tensions emocionals es veuen reflectides en l’apropament o llunyania de cada plànol.

En definitiva un magnífic àlbum per a primeres edats, delicat i emotiu que recomanem sense dubtes.

Recomanat a partir de 0-3 anys

Comentat en Març 2019

Aquesta entrada s'ha publicat dins de A.-LLIBRES COMENTATS, Els tres mussolets/ Las tres pequeñas lechuzas i etiquetada amb , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.