ENIGMES.DESAFIA LA TEVA MENT AMB 25 HISTÒRIES DE MISTERI/ ENIGMAS.DESAFIA TU MENTE CON 25 HISTORIAS DE MISTERIO.

Enigmes. Desafia la teva ment amb 25 històries de misteri
Enigmas: desafia tu mente con 25 historias de misterio

Ana Gallo ( selecció i adaptació).

Victor Escandell ( il.).

Diana Novell ( trad.)

Zahorí Books, 2017

Hi ha llibres que pertanyen amb claredat a la literatura, però hi ha uns altres que ens obliguen a preguntar-nos on estan els límits entre ficció i no ficció.Establir-ne la frontera no és una tasca fàcil.

Certament, té aspectes que tenen a veure amb el fet literari: observació detallada de les imatges, anàlisis del text, el plantejament d’hipòtesis, treballa la lògica, la imaginació, el misteri i unes il·lustracions que complementen i aconsegueixen un binomi necessari per resoldre cadascú dels enigmes plantejats.

M.Margarita Bassols en el seu llibre L’enigmística popular: Aproximació a les endevinalles catalanes, Universitat de València, 2014, ens diu :

«Els enigmes formen part de la tradició oral des dels inicis de la humanitat, «perquè les endevinalles – enigmes populars – són un petit regal que ens arriba des de temps immemorials (…)I són, sens dubte una peça d’art, perquè estan configurades artísticament,(…)

Els enigmes són, abans que cap altra cosa, problemes expressats en un llenguatge analògic o metafòric, qüestions de naturalesa ambigua o enganyosa,que posen a prova la ingenuïtat o l’enginy de qui els escolta.

Cadascú dels enigmes d’aquest llibre, adaptats per Ana Gallo, conformen uns microrrelats on hi ha una història curta, amb uns personatges i en un temps literari. Són històries molt variades, algunes procedeixen del món oriental (La condemna, el successor del sultà), altres són històries quotidianes amb un element imprevist (culpable d’oblit, l’ascensor del senyor Blas) o històries policíaques (dissabte plujós a la mansió, un cas per a detectius) .

Un exemple :

Creuar el riu

Per arribar a la seva granja, un home ha de creuar el riu en la seva petita barca. Un dia torna del mercat amb el seu gos de caça, una gallina que hi ha comprat i un sac de blat de moro.

La barca és molt petita i només hi ha lloc per a mi i per a un altre paquet: com ho puc fer ?

Si creua amb el gos, la gallina es menjarà el blat de moro

Si creua amb el sac de blat de moro, el gos es menjarà la gallina.

Com ho ha de fer per creuar?

(Aquest en concret també està arreplegat per P. Corentin en el seu àlbum : L’ogre, el llop, la nena i el pastís. Ed.Corimbo, 2004) .

És un llibre que et permet aturar-te, t’obliga a repensar i a tornar a mirar amb altres ulls les imatges, a no fiar-te de les aparences, a relacionar, …

Tal com diu GRETEL «Un llibre per jugar, per exercitar la lògica i la imaginació, per riure i compartir. Una bona proposta que s’arrenglera amb la clàssica de Les aventures de la mà negra i que és un estri excel·lent per a l’oci familiar o per als dies plujosos sense pati de l’escola. Un llibre que els infants agrairan com un bon regal».

Recomanat a partir de 8-9 anys

Comentat en Març 2019

Aquesta entrada s'ha publicat dins de A.-LLIBRES COMENTATS, Enigmes.Desafia la teva ment amb 25 històries de misteri i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *