EL JARDÍ DELS DÉUS/ EL JARDÍN DE LOS DIOSES

El jardí dels déus / El jardín de los dioses

Gerald Durrell
Jordi Arbonès ( trad. català)
Maria Luisa Balseiro ( trad.castellà)
Ed. El Cercle de Viena, 2014 ( 1978)
Ed. Alianza, 2010

Diu l’autor “Aquest és el tercer llibre que he escrit sobre l’estada de la meva família a l’illa de Corfú, abans de la darrera guerra mundial (…) Per a mi, retrata una part molt important de la meva vida i allò que lamentablement sembla que els és negat a molts infants: una infantesa veritablement feliç i lluminosa” ( pps 9-10)

Tres llibres enginyosos i apassionants amb una narració descriptiva i àgil en la que destaca l’excel·lència del vocabulari -variat, científic- i una notable combinació d’humor i ironia.

Els Durrell, protagonistes de la història, són una família anglesa que passa cinc anys a l’illa grega de Corfú: el germà Larry, l’escriptor, convida a la llar familiar a tots els artistes que coneix; el germà Lessi capficat amb la caça; la germana Margo sempre enamorada i animada també a invitar a tothom que coneix; el germà petit de 10 anys, Gerry, obsessionat en omplir la casa amb tot els animals que atrapa i la mare encarregada d’alimentar a tots els éssers vius que hi habiten.


Amb la seua lectura, tornem a gaudir d’aquesta peculiar família juntament amb un variat i curiós llistat allotjats, visitants i vilatans. Està compost per 8 capítols amb una estructura i una temàtica comú: l’atenta observació i informació detallada de la fauna del territori, la colorista descripció dels paisatges, l’animada semblança de figures singulars i l’humorístic relat d’anècdotes; tot això, contat des de l’emocionant record d’una preadolescència lliure i plena.

A més a més, a la seua història trobem valors com l’amistat, la preocupació per la naturalesa i la mirada humorística a les relacions entre les persones.

Segurament gaudiran amb ell més adults que adolescents pels records, les nostàlgies i les vivències plantejades, referents totes elles a un temps llunyà. Tanmateix, és probable que eixe enamorament per la naturalesa i eixa prosa magnífica engresquen a tothom que comence la seua lectura.

Recomanat a partir de 14-15 anys

Comentat en Abril 2019Aquesta entrada s'ha publicat dins de A.-LLIBRES COMENTATS, PÀGINA D'INICI i etiquetada amb , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *