Doctor de Soto, dentista d’animals / Doctor de Soto, dentista de animales

Doctor de Soto, dentista d’animals / Doctor de Soto, dentista de animales

Steig, William (text i il·lustració)

Amat. Kiko ( trad. cat)

De Cascante, Jorge ( trad.cast)

Blackie Books, 2018

Felicitats a l’editorial Blackie Books per la feina de recuperar l’obra de William Steig (Nova York, 1907 – Boston, 2003), en català i en castellà. Aquest és un llibre escrit en 1982 i editat per primera vegada, en castellà, al 1.991 per l’editorial Altea.

Un conte que s’apropa a la tradició, als contes d’animals, on l’astúcia i l’ingeni dels més menuts son imprescindibles per superar situacions adverses.

Té una gran dosi d’humor, tant en la il·lustració com en el text escrit, aconseguit amb la descontextualització dels personatges: ratolins dentistes i rabosa amb problemes de càries, i d’altra banda desdramatitza la por de la gent menuda a anar al dentista.

Una parella de ratolins dentistes s’han fet molt populars entre la resta d’animals, tan grans com xicotets. Sols tenen una prohibició : no poden entrar a la seva consulta bèsties que mengen ratolins . Però un dia accepten tractar a una rabosa. Davant el dilema ètic, la ratolina ho veu clar «Caldrà arriscar-se», i considera prioritari ajudar la rabosa malalta. Imprudència o valentia?

I comença per a les lectores el conte de l’ai,ai,ai,..perquè en cada situació nova creus que se’ls menjarà …però…

Davant el conflicte d’interessos i la necessitat mútua de confiar en l’altre, cada personatge dubta de la sinceritat de l’altra part … Els ratolins reflexionen sempre abans d’actuar, volen fer bé el seu treball :«ah, perdoni. L’hauria d’haver avisat- va dir el Doctor de Soto-.No podrà obrir la boca durant un dia o dos.»( p.32) però han d’anar amb compte amb les intencions de la rabosa: «oh-va pensar-no me’ls hauria de menjar, no. Però d’altra banda, com puc resistir-m’hi?»( p.28) .

Diferenciació entre la forma d’actuar de la rabosa i la dels ratolins; el primer vol menjar-se’ls i els altres volen salvar-se de la situació sense posar en perill la vida de la rabosa. Des del punt de vista psicoanalític la rabosa actua des del principi del plaer, raó per la qual cau al parany i els ratolins ho fan des del principi de realitat solucionant de manera reflexiva el perill que els amenaça.

Il·lustracions emmarcades sobre fons blanc, realitzades amb aquarel·les i tinta, de colors suaus. Plànols diferents, d’una banda plànols detallistes (boca i ullals de la rabosa) i per altra, plànols on es veu la ubicació de la casa al carrer. Els rostres dels personatges expressen amb molta claredat les seues emocions.

Recomanat a partir de 6-7 anys.

Comentat en juny 2019

Aquesta entrada s'ha publicat dins de A.-LLIBRES COMENTATS, Doctor de Soto, dentista d'animals/ Doctor de Soto,dentista de animales. i etiquetada amb , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *