LA LLAR DE MISS PEREGRINE …/ EL HOGAR DE MISS PEREGRINE …

La llar de miss Peregrine per a nens peculiares/ El hogar de miss Peregrine para niños peculiares

Riggs, Ramson

Parés, Nuria (trad. Català)

Gemma Gallart ( trad.Castellà)

L’Altra  editorial, 2016/ Ed.Destino, 2019

Un interessant llibre per a adolescents on trobem els trets clàssics de la novel.la juvenil.

Una narració on el protagonista és un jove que es troba tot sol, encara que haja un pare i una mare; aquests estan immersos als seus treballs. Té una relació especial amb el seu avi que fa de motivador/introductor/ orientador en el misteri de la llar que dóna títol al llibre. Abans de morir l’avi li lliura un quadern amb les instruccions per arribar a la casa de Miss Peregrin. Un viatge en el que Jacob busca la veritat de les històries que ell li contava.

Realitat i fantasia es mesclen a la història que ens conta: un xiquet de 16 anys que viu a Florida al segle XXI, envoltat de tota la modernitat corresponent a la seua època és capaç de passar a viure en una època passada, concretament la del 3 de setembre del 1940.

L’aventura està servida i no podia faltar la porta d’entrada a un món fantàstic com l’armari de Kastner, l’armari de la trilogia de C.S. Lewis, i, més concretament, les entrades quàntiques de Pullman en la trilogia de la “Matèria fosca” on es planteja dos universos paral.lels, el viscut pel seu avi i els seu propi.

Apareix, també, l’auxiliar màgic que ajuda a l’heroi representat per les ymbrynes – ocells que poden adquirir forma humana capaces de crear bucles de temps i pels nens i nenes que viuen a la llar i que tenen uns dons especials: invisibilitat, levitació, força, màgia, etc.

Els enemics són tota una quantitat i varietat d’éssers fantàstics i monstruosos prop dos personatges de Lovecraft -witgs i huecos -dolents i malvats encarregats d’interposar-se i enfrontar-se al jove protagonista per aconseguir com tots els dolents, fer-se els amos del món:

“per quina raó atacaven els monstres? Perquè sabien que érem uns nens i nenes peculiars”.

Aquest aspecte coincideix amb la nostra realitat: el poder intenta eliminar a aquelles persones que se’n ixen de la norma.

L’enamorament és un element essencial a la narrativa de joves i ací també apareix en forma d’amistat, de col·laboració per a vèncer els dolents, amb una curiositat especial, Jacob s’enamora de la mateixa dona que el seu avi; un bucle temporal interessant.

I, per suposat, es tracta d’una història iniciàtica, com a les millors novel.les d’aventures, en la que l’heroi aconsegueix una major maduresa prenent decisions per si mateix sobre el seu futur.

Aquest llibre no és original en la forma ni als aspectes màgics que conté; trobem similituds en llibres anteriors com ara, Peter Pan al País del nunca jamàs, a Alicia i el món meravellós que troba.

Implícitament un missatge a favor de la fantasia per a eixir de la rutina i per fugir del pensament de les persones adultes capficades en omplir de normalitat la nostra vida. Una reflexió continua al llarg de les pàgines sobre si és millor viure a l’època real o romandre dins del bucle temporal ancorat al mateix dia de setembre del 40. Molt probablement Jacob ha de resoldre els conflictes que es plantegen al món paral·lel per a poder enfrontar-se als problemes reals.

Recomanat a partir de 14-15 anys

Comentat en Novembre 2019

Aquesta entrada s'ha publicat dins de A.-LLIBRES COMENTATS, La llar de miss Peregrine.../ el hogar de miss Peregrine..., PÀGINA D'INICI i etiquetada amb , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *