FRANK, LA INCREÏBLE HISTÒRIA D’UNA DICTADURA OBLIDADA/ FRANK, LA INCREIBLE HISTORIA DE UNA DICTADURA OLVIDADA

Frank, la increïble història d’una dictadura oblidada

Frank, la increible historia de una dictadura olvidada

Ximo Abadia

Ed. Dibbuks , 2018

 

Hi ha que recordar el passat per a mirar el futur”. Aquesta és la frase que va motivar a l’autor a realitzar aquesta obra.

Aquest llibre passa a engrossir el llistat de llibres dedicats a la memòria històrica i també situar-la en el context històric de la nostra actualitat.

El seu valor és haver trobat una fórmula per mostrar un personatge històric d’una dictadura oblidada. Ideològicament és per tant un llibre necessari que s’ha de fer públic ara per a les noves generacions que l’han d’estudiar als llibres de text però que encara han de veure el mort passejant en helicòpter.

Una sàtira sobre la figura d’un dictador, un home mediocre, superficial, estratega. Malauradament hem normalitzat la irrupció a la nostra història d’un genocida, retrògrad, megalòman que va fer ús i abús de poder. Hem hagut d’assumir-la com un fet més, hem volgut fer creu i ratlla sense haver-lo col·locat socialment on li corresponia. A la mort de Franco, la monarquia, l’església i els que tenen el poder, s’encarreguen de crear una amnèsia col·lectiva amb efectes que a hores d’ara encara estem patint. En uns altres països on han tingut una dictadura l’han soterrada per sempre i han acabat defenestrant les figures dels seus dictadors .

El llibre conta la vida de Francisco Franco, un home amb unes ambicions per damunt de la seua alçada des del seu naixement fins la seua mort. Amb un nom diferent, Frank, fàcilment identificable, caricaturitzat (ja des de nadó apareix amb la gorra militar enroscada), anomenat “el cerilla” tot i que no va ser tan efímer com una llumeneta. El pinta com a un xiquet amb rebequeries, mediocre y que sempre ha de sortir-se amb la seua com siga.

Més que un llibre històric, com diu el propi autor, és una sàtira, tant del personatge, com de les institucions que defensa, de las actituds dominants en aquest període (prepotència, assassinats, robatoris…) La idea base és que a Frank li agraden els quadrats i, aquesta obsessió per la quadrícula apel·la a la rigidesa, a l’estretor i curtedat de mires i a la intolerància. Ens el presenten com a una persona capritxosa, egoista, egocèntrica que no pararà fins convertir i eliminar la resta de figures geomètriques, una metàfora magnífica del que va ser la seua persecució de tot aquell que no pensava com ell, va prohibir tot allò que no era quadrat, milers de persones van acabar sota terra i molts milers van haver de fugir. Llibre crític, un llibre de dolents que es basa en la senzillesa amb la que està contat.

Treball arriscat d’il·lustració. Imatges molt potents, agosarades, que recorden la tècnica del cartellisme, amb només 5 tintes i uns dibuixos molt planers i molt simbòlics que dominen per damunt del text sense que aquest perda la seua força amb frases curtes, la majoria d’un sol verb, rotundes, sense floritures.

La seua lectura pot ser autònoma des de la senzillesa plantejada a un poc més profunda amb l’ajuda d’una figura mediadora.

Recomanat a partir de 10-11 anys

Comentat en abril 2020

 

Aquesta entrada s'ha publicat dins de A.-LLIBRES COMENTATS, Frank, la increïble història d'una dictadura oblidada/Frank, la increible historia de una dictadura olvidada i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *