LA NENA DELS PARDALS/ LA NIÑA DE LOS GORRIONES

La nena dels pardals / la niña de los gorriones

Sara Pennypacker

Il.lustracions de Yoko Tanaka

Raquel Solà ( trad.cat )

Christianne Reyes Schreurer  ( trad. castellà )

Ed. Joventut 2010

La nena dels pardals està basada en una història real que va passar a la Xina quan Mao va ordenar exterminar tots els pardals perquè es menjaven gran part de les collites.

En el conte sols una nena, Ming-Li, es capaç de desobeir i d’enfrontar-se a la mesura amb les úniques armes de que disposa : «Tal vegada alguns dels pardals que cauen a terra encara són vius…Els podríem salvar»

Un llibre que permet diverses lectures, segons ens centrem bé en la situació individual : la xiqueta i el seu creixement al llarg de la història o bé en la història social d’uns adults acrítics davant unes ordres totalitàries i la valentia de la Ming-Li, enfrontant-se a les ordres dels poderosos. Al gregarisme del món adult  s’oposa una persona capaç de buscar estratègies per treure endavant una idea pròpia.

Contradicció entre els que es consideren amos de la natura i creuen que poden modificar-la per beneficiar-se sense pensar en les conseqüències i aquells que es consideren part  de la natura, uns més de totes les espècies que l’habiten i saben com és d’essencial no trencar l’equilibri :

( ara les llagostes, els cucs, els corcs, s’ho mengen tot …La Ming-li no se’n va poder estar .Va sortir corrent d’allà on era amagada.-Això passa perquè no hi ha pardals!. Ja no hi ha pardals que es mengin els insectes!-)

Les il·lustracions : Colors suaus, uniformitat en la gamma de tonalitats fosques i apagades : marrons, grisos i verds que creen una atmosfera de sobrietat. Combinació de primers plànols dels protagonistes amb plànols generals dels paisatges , tractament de la grandària dels pardals de forma subjectiva. 

Posteriorment, el conte ha passat als escenaris amb una música original del grup la Tresca i la Verdesca(https://www.youtube.com/playlist?list=OLAK5uy_lBYnwy-Lj2eHwDfxRZETZZbbbD6gvfecw)  i un gran èxit de públic:

Guanyador del PREMI DE LA CRÍTICA 2017 al Millor espectacle per a públic familiar.

Guanyador del PREMI ENDERROCK DE LA CRÍTICA 2018 al Millor disc per a públic infantil i familiar.

Guanyador del PREMI DEL PÚBLIC DE LA MOSTRA D’IGUALADA 2018 al Millor espectacle.

Guanyador del PREMI BUTACA 2018 al Millor espectacle per a públic familiarRecomanat a partir de 8-9 anys

Comentat en maig 2020

Aquesta entrada s'ha publicat dins de A.-LLIBRES COMENTATS, La nena dels pardals / La niña de los gorriones i etiquetada amb , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.