PLASTICUS MARITIMUS,UNA ESPÈCIE INVASORA.

Plasticus maritimus , una espècie invasora / Plasticus maritimus,una especie invasora

Ana Pègo e Isabel Minhós Martin (text)

Bernardo P. Calvalho ( il·lustració)

Àlex Tarradellas (trad. cat)

Celia Recarey( trad. cast)

Editorial Kalandraka, 2020

En aquest cas, hem seguit els criteris d’Ana Garralón per a valorar els llibres informatius:

El títol és suggeridor amb nomenclatura científica, porta informació sobre el que pot ser el contingut i juntament amb la portada convida a explorar.

L’autora, Ana Pego, biòloga marina, ens presenta un projecte precedit, o tal volta motivat, pels estudis de biologia i les seues vivències infantils on la platja fou el pati més increïble que ningú podia tenir. Amb la mirada de qui estima, vol preservar i fer conscient la necessitat d’actuar. Tot un repte.

L’editorial, Kalandraka, no cal parlar-ne, sempre aposta per llibres innovadors, que ens aporten noves maneres de mirar i gaudir. L’edició original és de l’Editora Planta Tangerina, Portugal 2018.

L’any d’edició, 2020, de rabiosa actualitat replega totes les investigacions actuals sobre el tema tractat.

El tema és sorprenent, una espècie nova: el plàsticus marítimus. Una espècie que no hem de seguir alimentant, al contrari, que cal reduir, aprimar, convertir, reutilitzar…l’alimentem diàriament com a consumidors sense adonar-nos. Aquest serà el primer pas, saber el què i el com del nostre consum. També ens posa al dia sobre les diferents investigacions que s’han portat a cap.

Pel que fa al disseny, el format és el d’una guia de camp: amanosa, es pot portar al damunt, fàcil de consultar. Les il·lustracions, juntament amb les fotos, ja ens diuen moltes coses sense haver de llegir el que posa. És tot un reforç atractiu per pair tota la informació.

Conté una tipologia textual variada i atractiva, amb informació exhaustiva però atractiva i ben estructurada (gràfics, informacions destacades amb requadres, estadístiques, mapes conceptuals, vinyetes, recomanacions, calendari, llistats…)

El seu punt de vista és el d’exposar tot el que sap sobre aquesta nova espècie, des del saber i l’estima per conscienciar i donar pautes per a mirar, per a mirar-nos…

Aquest llibre va destinat a qualsevol lector/a que l’interesse el tema, que tinga curiositat pel seu entorn més proper…

Considerem que és molt més que un llibre informatiu.

És un llibre impactant, entretingut, engrescador, que barreja, molt encertadament la part científica-informativa, i la part més anecdòtica, lúdica, amb una excel·lent part gràfica que inclou il·lustracions i fotos per a denunciar i crear consciència al voltant d’un dels problemes més urgents en el deteriorament del planeta.

Una de les parts més sorprenent, els “petits tresors”, que podem trobar a les nostres platges, i que poden ser disparadors de la creativitat. Algunes de les fotografies són pura poesia visual.

Aquesta nova espècie sembla que estarà amb nosaltres ni se sap fins quan. Com ja hem dit cal no seguir alimentant-la, al contrari, cal reduir-la, aprimar-la, convertir-la, reutilitzar-la…L’alimentem diàriament com a consumidors sense adonar-nos. Però sí que podem recrear-la

CIÈNCIA/CONSCIÈNCIA/ART

Tot un repte educatiu i divulgatiu

Recomanat a partir de 10-11 anys

Comentat en Març 2021

Aquesta entrada s'ha publicat dins de A.-LLIBRES COMENTATS, Plasticus maritimus, una espècie invasora i etiquetada amb , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.