ELS ANYS / LOS AÑOS

Els anys / Los años

Ernaux, Annie

Gaillard, Valèria (trad.cat) 

Vázquez, Lydia (trad.cast)

Ed. Angle, 2019 / Cabaret Voltaire,2019

Què hi ha d’important a les fotografies familiars que tenim guardades en àlbums o caixes?

Què poden significar aquests documents gràfics?

La resposta la trobem en aquest llibre on l’autora fa una autobiografia contada de forma original a partir de les fotografies que té d’ella mateixa des de la seua infantesa. La seua escriptura és capaç de crear memòria, donar testimoni d’una època històrica de vides extraordinàries contades amb sensibilitat.
Però, amb un aspecte que cal ressenyar: aquesta biografia és d’una persona normal, anònima, del carrer com tu i com jo.

I una altra cosa més, podrien dir que es tracta d’un llibre per a lectores de la generació del “baby boom” (nascudes entre el 1946 i 1964), ja que moltes de les experiències que l’autora conta desperten una resposta de l’estil: “jo també pense així, a mi també em va passar”.

Compartim amb ella, per exemple, els dinars familiars en diumenge i festes de Nadal; els fragments de converses dels majors, a través d’elles ens arribava la història familiar mesclada amb la història social; els jocs de la infantesa (cavallets, mocador, anell d’or, ballar en rotllana, fer punteria amb la pilota, cantar i enxampar pols i sarna) i un llarg etcètera en el que es narra també una part de la nostra experiència.

Eixes fotografies emmagatzemades als calaixos o prestatges, sense adonar-nos, constitueixen una gran part de la nostra memòria; ens recorden diferents aspectes viscuts com ara, guerres, sexe, fills i filles, sentiments, moviments juvenils… convertint la seua narració en altaveu i espill dels conflictes socials, culturals, polítics i existencials d’ahir, d’avui i de demà.

Ernaux explica com van evolucionant aquests aspectes al pas del temps, com apareixen les novetats i els avenços, des d’una mirada de dona que reflecteix una ideologia feminista i esquerrana que defensa les petites revolucions a les que cadascuna s’adaptava a la seua mida.

El llibre ple de referències franceses ens entrebanca la possibilitat de gaudir plenament d’ell, ja que algunes resulten desconegudes per a nosaltres.

Malgrat això, experimentarem amb aquesta crònica social i política d’una època, d’una generació de gent en marxa cap a la llibertat, el reconeixement de la literatura com a eina per a crear identitats i per a qüestionar el poder.

Finalment, aprovem de bon grat la intenció de l’autora, Annie Ernaux, per visibilitzar les dones i les seues mirades al món.

Recomanat a partir de 18 anys

Comentat en Març 2022

Aquesta entrada s'ha publicat dins de A.-LLIBRES COMENTATS, Els anys / Los años i etiquetada amb , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.