EL COL·LECTIU

 Conta Eduardo Galeano una tradició que encara viu entre els indis del nord-oest americà: Entre els terrissers d’aquestes tribus el que ja no pot treballar per vell, busca entre les seues obres la millor, la més perfecta, la seua obra d’art, i l’entrega al terrisser més jove, però aquest no la replega per a mirar-la embadalit o guardar-la en una vitrina per admirar-la. El receptor la llança contra terra i la trenca en mil trossos i eixos fragments els incorpora al fang en el que treballa per a continuar produint altres obres.

 

En eixa memòria creiem, no en la que mira cap enrere, sinó en la que és una mena de port de partida, de naixement de noves històries, aquesta és la memòria que ens agrada als navegants amb ganes de vent.

(Paraules de Pep Sempere en la proclamació del premi de Renovació Pedagògica Melchor Botella, III ed.Elx, 1999)

 

 

Nosaltres volem ser aquests navegants a qui el vent ens duu ara per Internet i els seus blocs, per descobrir en la xarxa la força de la col·lectivitat.

“… Vamos a nadar todos muy juntos, como el mayor pez del mar… Y así nadaron en el agua fresca de la mañana y en el sol de mediodia, ahuyentando el gran pez”

(Leo Lionni, Nadarin)

 

 

I aspirem a fer-ho:

“solc rera solc pel mar de cada dia,
pas rera pas amb voluntad d’aurora.”

(Marti i Pol, L’àmbit de tots els àmbits)

EL COL·LECTIU DE LITERATURA INFANTIL I JUVENIL D’ELX, …

format per mestres que des de l’any 1983 :

naveguen a través del dia i la nit a la caça de somnis
juguen amb paraules a estirar-les, a encongir-les, a riure-les, a plorar-les,…
viatgen gràcies al llibre sobre huracans dormits a diferents mons fantàstics.

( Del  llibre De la animación a la lectura y otras confusiones.Ed. Compas,Alicante, 1993)

… és ara El COL·LECTIU DE LITERATURA INFANTIL I JUVENIL “PEP SEMPERE” , en memòria i homenatge al nostre company i amic, que així, “ Per Sempre” continuarà formant part d’aquest col·lectiu del que va ser cofundador, i que va coordinar i compartir fins a la seva mort, al maig de 2006

Ens trobem dues vegades cada mes per a tractar aspectes diferents :

Una reunió dedicada a la BIBLIOTECA D’AULA : Considerem que el primer pas per a la formació d’una biblioteca, és la selecció dels llibres que van a constituir-la. D’aquest treball neix una bibliografia de llibres recomanats, en castellà i català. Cadascun dels llibres que aquí apareixen, i molts altres que no han estat inclosos, han estat llegits i debatuts basant-nos en una anàlisi de continguts i d’utilització del llenguatge, portat a terme de la manera més rigorosa que hem estat capaces. S’ha tingut especial cura a excloure aquells llibres sexistes o que defensaren missatges discriminatoris. Assumim que en la nostra relació poden , i de fet falten, llibres que haurien d’estar, a causa de les dificultats per a seguir la confusa i extensa oferta del mercat actual i de les nostres limitacions com a Col·lectiu..

La segona reunió està orientada a l’estudi de DOCUMENTS TEÒRICS sobre temes relacionats amb la literatura: personatges literaris, el plaer de llegir, les il·lustracions en els llibres infantils, etc. D’aquestes lectures sorgeixen documents que després compartim amb companyes i companys en les diferents edicions de les escoles d’estiu. La reflexió i la reescriptura d’aquests temes teòrics ens va permetre publicar un llibre en l’any 1993 i tenim en preparació altre sobre la lectura, els personatges i clàssics en la literatura infantil.

Les paraules poètiques que utilitzàrem per a definir la nostra identitat al començar la nostra singladura en l’any 83, encara segueixen vigents:

“persones apassionades per la literatura que llegim per a abandonar-nos en els ritmes i perdre’ns en el temps, per a embolicar-nos en la màgia de les paraules, per a viatjar a l’interior d’un mateix, per a assumir la nostra pròpia identitat i acceptar les diferències personals i, finalment, per a descobrir a l’altre i al poder de la col·lectivitat” .

 

 

Contacte

 

C.O.L.I.J “PEP SEMPERE”

  • Correu electrònic | colijpepsempere@gmail.com

 

4 comentaris a l'entrada: EL COL·LECTIU

  1. Retroenllaç: LA FIESTA DE LAS CUADRILLAS DE BARRANDA | Biosegura

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.