NOMÉS TRES SEGONS / SOLO TRES SEGUNDOS

 NOMÉS TRES SEGONS / SOLO TRES SEGUNDOS

Paula Bombara

 Bel Olid ( trad. cat.)

Ed.Pagés, 2017/ Ed.Milenio 2017

L’escriptora argentina Paula Bombara ens ofereix una novella on narra de forma excel·lent la vivència del dol en l’adolescència. L’esgarrifadora experiència de la mort és contada amb valentia, obviant el tabú de no parlar d’aquest tema als joves.

El llibre està estructurat en dos parts: en la primera, el protagonista és Nico i en la segona, la protagonista és Felicitas, que escriu un diari on reflecteix tot el seu procés d’elaboració del dol per la pèrdua de la seua millor amiga i del seu estimat.

Un dels grans encerts del llibre és la presència dels elements que marquen les etapes d’aquesta experiència, com ara els somnis recurrents, la necessitat de retindre objectes de la persona morta, el sentiment de culpa.

D’igual manera l’etapa de superació per banda de la protagonista està perfectament descrita.

En un llenguatge quotidià, que no renuncia a la precisió ni a la cura, Bombara va construint una història honesta i inspiradora, que, a més a més, resulta d’una lectura molt atractiva.

RECOMANAT A PARTIR DE 14-15 ANYS

COMENTAT EN FEBRER 2020

Publicat dins de A.-LLIBRES COMENTATS, Només tres segons / Solo tres segundos | Etiquetat com a , , , , , | Envia un comentari

EL ATAJO

EL ATAJO

Macaulay, David

Sepúlveda Martín, Sandra ( trad )

Oceano Travesia , 2016

Cinc personatges en nou capítols il·lustrats:

Albert i el seu cavall June porten síndries al mercat del poble.

Paty i la porqueta Perla van juntes sempre. Un dia Perla desapareix.

El professor Tweet estudia el comportament dels ocells en un globus aerostàtic.

Sybil amb el seu descapotable vermell condueix a tota velocitat per la ciutat i el camp.

Bob i la seua barqueta gaudint de la pau i la tranquil·litat del riu.

Cinc personatges que protagonitzen cinc històries relacionades entre sí, encara que només tenim la informació d’una part. La nostra mirada atenta ha de buscar altres pistes per completar aquesta història encadenada i plena de casualitats.

L’ estructura és valenta, audaç. Cadascú dels capítols es focalitza sobre un dels personatges. Històries senzilles que, al principi,  semblen no tenir res a veure entre elles i que donen una sensació de discontinuïtat. Tanmateix, segons avancem, comencem a veure les relacions, les trames paral·leles convertides en un encreuat narratiu al que de seguida volem posar ordre.

Ens trobem davant d’un llibre que dóna un protagonisme molt important a les persones lectores: elles seran les que construiran el sentit del relat.

La il·lustració d’aquest llibre és nuclear, aporta l’humor que defensa la paradoxa, el joc i la fina ironia, l’exploració del temps i de la lògica de l’abans i del després, de la posada en escena ( teatre) i del canvi de perspectiva ( a vegades resulta cinematogràfic).

El llibre ens llança un repte ampliant-nos el concepte de lectura i escriptura i ens proposa un joc invitant-nos a descobrir eixa xarxa de causes i conseqüències, que ens incita a mirar i a pensar.

RECOMANAT A PARTIR DE 10-11 ANYS

COMENTAT EN FEBRER 2020

Publicat dins de El atajo | Etiquetat com a , , , , | Envia un comentari

DUELO AL SOL

Duelo al sol

Manuel Marsol

Ed. Fulgencio Pimentel, 2019

L’il·lustrador Manuel Marsol (Premio Internacional de Ilustración de la Feria de Bolonia-Fundación SM 2018) ens presenta un llibre que és un homenatge a les pel·lícules de l’oest. Fins el títol l’ha copiat d’aquella mítica pel·lícula interpretada per Gregory Peck.

Al llarg de les pàgines, amb el zoom, va jugant amb l’alternança de plans detalls que ens apropen ordenadament imatges de calçats, braços, mans, armes, cares i plans generals que ens allunyen amb imatges de l’espai, del paisatge en el que es troben els personatges.

I de sobte un enfrontament, un duel.

Un duel a mort? … Una serie d’inconvenients fan que la història canvie i que no haja bons i dolents … El soroll del tren, la cagada d’un colom, l’enamorament dels cavalls … van marcant una seqüència de temps que es dilata fins que un perill de veres fa que l’indi i el vaquer s’uneixen (sembla millor conviure en col·laboració per a superar els perills que eliminar a l’altre i quedar afeblit) i acaben eixe duel, que ben sabem que no és més que una rivalitat teatral, una excusa per jugar.

Aquesta parodia de les pel·lícules d’indis i vaquers, també està definida pel color que recorda el tecnicolor dels films antics. Ni els indis tenen la pell tan roja ni els vaquers tan rosa. Les guardes són negres recordant-nos la projecció al cinema i no oblida l’autor els títols de crèdit que ens descobreixen els noms dels protagonistes i dels que no ho són tant.

El text és únicament els diàlegs dels protagonistes. Com les notes del director de la pel·lícula. Curt i concís. Comença amb ASÍ NO VALE i acaba amb MAÑANA A LA MISMA HORA, que ens assegura que el joc simbòlic va marcant eixe diàleg que volen continuar.

De fet, trobem al final un gest de complicitat quan Marsol il·lustra el mateix paisatge però nevat i amb un enorme ós, perillós? o no?

L’exploració del món plàstic d’alguns il·lustradors/es fa que trobem nous llenguatges. El desenvolupament d’aquests es deu a que moltes de les persones que es dediquen tenen un món plàstic de formació acadèmica, aprenentatges visuals des de xiquets, tant en llibres com en pantalla i troben a la LIJ un camp ampli per investigar. El món del còmic, del cartell, del cinema, dels dibuixos animats … són clares referències.

RECOMANAT A PARTIR DE 8-9 ANYS

COMENTAT EN FEBRER 2020

Publicat dins de Duelo al sol | Etiquetat com a , , , | Envia un comentari

ELS CONTES DE LA MARE OSSA/ CUENTOS DE MAMÁ OSA

Els Contes de la Mare Ossa / Cuentos de Mamá Osa

Crowther, Kitty (text i il·lustracions)

Lillet Lillet, Toni (trad. català)

Cecilia Díaz, Gloria (trad. castellà )

L. del Zorro Rojo, 2018

Ens recorda els llibres escrits per Minarick, “els contes del petit ós”, pel seu format petit i la seua estructura textual de contes curts.

Un llibre per a petites lectores on es reflecteix el moment d’anar a dormir, un dels temps més bonics i a la vegada més conflictius, no sempre la son acudeix ràpidament i es necessita ajuda, perquè abandonar-se al dormir pot ser difícil. I els rituals de contar un conte, o de llegir un llibre poden ajudar.

Tres contes proposa l’autora belga, premi Astrid Lingrend 2010. Són contes senzills que parlen de diferents tipus de personatges: màgic com la guardiana que avisa l’arribada de la nit; valents com la nena de l’espasa, un fantasieig per a enfrontar-se a la por; misteriós com el senyor de l’abric gran. Apareixen objectes-símbols: el gong de la guardiana, un avís sonor; l’espasa de la nena, el valor; la mora, l’oralitat; les paraules-pedra que llancen al mar, aspectes que donen al relat una certa màgia i un to poètic que és deliciós per a les criatures en les primeres edats.

Respecte a les il·lustracions, recorden a les de Sendak, encara que una mirada més atenta, veu distàncies, diferències, peculiaritats de l’autora-il·lustradora Kitti Crowther. El primer que crida l’atenció és la coberta rosa pastel que ens atrau la mirada i desperta la nostra curiositat per saber què hi ha dins.

Cadascú dels contes conté unes il.lustracions particulars; per exemple la lluminositat del primer conte contrasta amb les ombres i el color fosc de la tercera història.

Per quina raó el rosa i no el negre de la nit? Perquè és el moment del capvespre, son els colors que apareixen quan el sol s’ha post, el moment de preparar-se per anar a dormir. La nit com temps misteriós? un espai inhòspit i perillós? No, al contrari, l’autora aconsegueix un espai casolà i protector, que transmet tranquil·litat, serenitat,… contat amb un llenguatge precís sense massa descripcions ni excés en el relat.

Recomanat a partir de 4-5 anys

Comentat en Febrer 2020

Publicat dins de Els contes de la Mare Ossa/ Cuentos de Mamá Osa | Etiquetat com a , , , , , , | Envia un comentari

Bibliografia per ordre alfabètic de títols. Actualització 2019

Si allò que necessiteu és el títol d’un llibre, amb aquesta ordenació alfabètica el podeu triar amb major facilitat :

Bibliografia en català ordenada per títols

Bibliografia en castellà ordenada per títols

Publicat dins de BIBLIOGRAFIA DEL COL·LECTIU, Bibliografia per ordre alfabètic de títols | Etiquetat com a | Envia un comentari

POEMARIO DE CAMPO

Publicat dins de EL NOSTRE BAGATGE, POEMARIO DE CAMPO | Etiquetat com a , , , | Envia un comentari

NENA GAT AIGUA ÀNEC /NIÑA GATO AGUA PATO

Nena, gat, aigua, ànec / Niña gato agua pato

Duthie, Ellen (text) 

Daniela Martagón (il·lustració)

Bel Olid (trad.cat)

Colecc. Wonder Ponder / Ed.Traje de Lobo, 2019

Interessantíssima proposta dedicada als més petits , amb format reduït .

A l’hora del bany la nena, el gat, l’aigua i l’ànec entren en acció i desenvolupen un suggerent joc de diferents combinacions.

Al final de la pàgina de l’esquerra, la paraula “canvi”, adverteix que ens espera una nova disposició dels elements.

Per una altra banda en el text va substituint-se els noms per onomatopeies, i això contribueix a crear el to humorístic del llibre.

En la traducció al català és molt difícil mantenir la sonoritat i la rima del llenguatge original, tal com ens fa notar Teresa Colomer en el seu comentari en Gretel.

Les il·lustracions de Daniela Martagón destaquen per la intensitat dels colors plans : blau, groc, verd, roig… i per les siluetes, molt esquemàtiques, remarcades amb un traç negre.

El llibre, que recorda un petit escenari de teatre, és, ja des de la coberta, una excel·lent oferta per a prelectores.

RECOMANAT a partir de 0-3 anys.

Comentat en Gener 2020

Publicat dins de A.-LLIBRES COMENTATS, Nena,gat,aigua,ànec/ Niña gato agua pato | Etiquetat com a , , , , , | Envia un comentari

A LA LUNA, A LAS DOS Y A LAS TRES

 A la Luna, a las dos y a las tres

  Garcia Garcia, Nieves ( text)

Villamuza, Noemi ( il·lustració)

Ed. Kalandraka, 2019

De tots els aspectes dels que podem parlar davant d’un llibre de poesia quan es tracta de poesia per a menuts i menudes, no podem oblidar la musicalitat i, efectivament, en aquest llibre la lectura de cadascú dels poemes ens connecta a una música que té molt a veure amb les cançons que ens cantaven i amb les que jugaven a la llar i al carrer.

El XI Premio de poesía para niñas y niños Ciudad de Orihuela és un conjunt de poemes escrits a partir de la lírica popular. Gaudeixen d’un efecte  rítmic pautat mitjançant versos d’art menor: huit, set, sis i cinc síl·labes; textos poètics escrits inspirats, clarament, en la tradició oral.

Com ens deixa intuir el títol del llibre, l’eix temàtic és la lluna: unes vegades personificada, altres un objecte del desig, un astre que juga al cel … Als diferents poemes que n’hi ha predomina l’emoció que ens arriba a través de l’aspecte lúdic: els adults lectors recorden i transmeten a la infantesa moviments de dits i mans, les passes al rotlle ajuntant-se les mans, les onomatopeies que emboliquen la llengua, etc.

Tractant-se de la lluna, resulta fàcil imaginar la nit, les llums dels estels, la son, els somnis; una gran quantitat d’imatges plàstiques desenvolupades per les paraules senzilles i quotidianes juntament amb el blau nocturn de les atractives il·lustracions que Noemí Villamuza ha creat per a aquest llibre: un complement ideal per les seues imatges exquisides jugant amb la gamma de blaus i amb detalls de groc que aconsegueix una magnífica atmosfera lunar i onírica.

Malgrat això, no podem deixar-nos entabanar només pels ritmes i rimes; cal reconèixer que al llibre la poca reinvenció dels poemes i la repetició de vocabulari ens fa pensar en la mancança d’una major originalitat i una veu pròpia per banda de l’autora.

Recomanat a partir de 6-7 anys

Comentat en gener 2020

Publicat dins de A la Luna, a las dos y a las tres, A.-LLIBRES COMENTATS | Etiquetat com a , , , , | Envia un comentari

EL CAMÍ DE LA MUNTANYA/ EL CAMINO DE LA MONTAÑA

El camí de la muntanya / El camino de la montaña

Dubuc, Marianne (text i il·lustracions)

Martínez Planas, Francesca (trad. cat.)

Corral Corral, Mercedes (trad. cast.)

Ed.Joventut/ Juventud, 2019

Una excel·lent i delicada història sobre la vellesa i la transmissió de la seua experiència als més joves.

Una al·legoria sobre el camí de la vida. Les passejades per la muntanya de la senyora Teixó i el petit gat Leo ens mostren el cicle vital explicat per a lectores i lectors joves.

I apareix la parella perfecta, vellesa i infantesa, la curiositat satisfeta per l’experiència a través d’una relació poètica que ensenya al més menut a respectar els altres, a escoltar la natura, en definitiva a estimar-la i, també a prendre decisions.

El temps passa, aspecte necessari en una bona narració, i contemplem com canvia la situació: Un intercanvi de papers en la relació amistosa, una visió realista del pas del temps i alhora una metàfora del creixement i la maduresa.

Les imatges avancen aspectes de la història inclús abans que el text, una manera de fer-nos qüestionar el que passarà i els propers esdeveniments.

Utilitza diferents tipus de textos: el descriptiu, el narratiu i el diàleg. A vegades, la narració apareix complementada per doble pàgines que enriqueixen i entretenen a les lectores ( exposició d’objectes, plànols, dissenys, etc).

Les il·lustracions ofereixen un món plàstic on les aquarel·les de colors suaus remarquen la tendresa que traspua el llibre.

COMENTAT EN GENER 2020

RECOMANAT a partir de 8-9 anys.

Publicat dins de A.-LLIBRES COMENTATS, El camí de la muntanya/ El camino de la montaña | Etiquetat com a , , , , , , | Envia un comentari

ANNEX 2019

Col·lectiu Literatura Pep Sempere

LLIBRES COMENTATS DE GENER A DESEMBRE 2019

RECOMANATS A PARTIR DE 0-3 ANYS :

Deu ditets / Diez deditos

Mem Fox ( text)

Helen Oxenbury ( il·lustració)
Maria Luchetti ( trad.cat)
Chemas Heras ( trad.cast

Ed.Kalandraka, 2018


Diez cerditos luneros.

Lindsay Lee Johnson (text)

Carll Cneut ( il·lustració)

Miguel Azaola ( trad.cast)

Ed. Ekaré, 2019

Dos ratones

Sergio Ruzzier ( text i il·lustració)

Ed. A buen paso, 2017


Els tres mussolets / Las tres pequeñas lechuzas

Martin Waddell ( text)

Patrick Benson ( il·lustració)

Maria Lucchetti ( trad.cat)

Senra Gómez ( trad. cast)

Ed.Kalandraka, 2017


Pam a Pam / Paso a paso

Leo Lionni ( text i il·lustració)

Maria Luchetti (trad cat)

Xosé Manuel González ( trad cast)

Ed.Kalandraka 2018


Que ve el llop! / Que llega el lobo

Emile Jadoul ( text i il·lustració)

Ed. Baula, 2004 /Ed.Edelvives , 2003

RECOMANATS A PARTIR DE 4-5 ANYS :

Anna i Valentina / Ana y Valentina

Danny Parker ( text)

Freya Blackwood ( il·lustració)

Anna López ( trad.)

Ed. Patio, 2017

El pirata valent / El pirata valiente
Ricardo Alcántara ( text)
Gusti ( il·lustració)

Helena García ( trad. català)
Ed.Kalandraka, 2019

En Cornèlius / Cornelio

Leo Lionni ( text i il·lustració)

Maria Luchetti ( trad. cat)

X.M.González ( trad. cast.)

Ed. Kalandraka, 2019

RECOMANAT A PARTIR DE 6-7 ANYS:

Doctor de Soto, dentista d’animals / Doctor de Soto, dentista de animales

William Steig ( text i il·lustració)

Kiko Amat ( trad. cat)

Jorge De Cascante ( trad.cast)

Ed. Blackie Books, 2018

El viatge del Saltamartí / Saltamontes va de viaje

Arnold Lobel ( text i il·lustració)

Maria Luchetti (trad. cat.)

P.Lizcano ( trad.cast)

Ed. Kalandraka, 2017

La vaca del bric de llet / La vaca del brik de leche

Sophie Adriansen ( text)

Mayana Itoïz ( il·lustració)

Ed.Birabiro ,2018

RECOMANAT A PARTIR DE 8-9 ANYS:

Contes fil per randa / Cuentos de asi fue

Rudyard Kipling ( text )

Elli Woollard (adapt.)

Marta Altés( il·lustració)

Miquel Desclot (trad. cat )

Miguel Azaola ( trad.cast)

Ed. Blackie Books, 2018

El primer caso

Ulf Nilsson (text)

Gitte Spee ( il·lustració)
Carlos del Valle ( trad.)

Ed. Harperkids, 2018

Empanada de mamut / Empanada de mamut ( cast)
Jeanne Willis ( text)

Tony Ross ( il·lustració)
Estrella B. del Castillo ( trad cast )
Toni Lillet ( trad, cat)

Ed.Libros del Zorro Rojo, 2017

Enigmes. Desafia la teva ment amb 25 històries de misteri
Enigmas: desafia tu mente con 25 historias de misterio

Ana Gallo (Selecció i adaptació )
Víctor Escandell ( il·lustració)
Diana Novell ( trad)
Ed. Zahorí Books, 2017

En Silvestre i la pedra màgica / Silvestre y la piedrecita mágica

William Steig ( text i il·lustració)

Isabel Obiols ( trad.cat )

Jorge De Cascante ( trad.cast. )

Ed.Blackie Books, 2019

Una jirafa y media
Shel Silverstein ( text i il·lustració)
Miguel Azaola ( traducció)
Ed.Kalandraka, 2018

RECOMANAT A PARTIR DE 10-11 ANYS:


Així és la vida /Así es la vida

Tomi Ungerer ( text i il·lustració)

Jordi Martín Lloret ( trad. cat)

Miguel Azaola, ( trad. cast.)

Ed.Blackie Books, 2019

El meu vaixell / Mi barco

Roberto Innocenti ( il·lustració)

Amy Novesky ( text)

Maria Lucchetti ( trad. cat)

Carlos Heras ( trad. cast)

Ed. Kalandraka, 2018


En Tristany s’encongeix / Tristán encoge

Florence Parry Heide ( text)

Edward Gorey ( il·lustració)

Albert Torrescasana ( trad. cat)

Manuel Broncano ( trad. cast)

Ed.Blackie Books, 2017

Pirates de la mar de Gel / Piratas del mar Helado

Frida Nilsson ( text)

Alexander Jansson ( il·lustració)

Elena Martí ( trad.cat.)

Carlos Valle ( trad. cast)

Ed.Viena,2018 / Ed. Thule, 2017


RECOMANAT A PARTIR DE 12-13 ANYS: 

El ogrito

Suzzane Lebeau ( text)

Cecilia Iris Fasola ( trad.)

Ed.Assitej, 2012

La casa sota la sorra/ La casa bajo la arena

Joaquim Carbó ( text)

Ed. Estrella Polar, 2016 /Ed.Algar, 2016


RECOMANAT A PARTIR DE 14-15 ANYS:

Biografía de un cuerpo

Mónica Rodríguez ( text)

Ed. SM, premi Gran Angular, 2018.

El jardí dels déus / El jardín de los dioses
Gerald Durrell ( text)

Jordi Arbonès ( trad. cat)
Maria Luisa Balseiro ( trad.cast)
Ed. El Cercle de Viena, 2014 ( 1978)/ Ed.Alianza, 2010

El jardí secret / El jardín secreto

Frances Hodgson Burnett ( text )
Núria Giralt ( il·lustració)
Maria Rossich ( trad.cat)
Isabel del Rio ( trad.cast)
Ed. Viena, 2011 ( 1910)/Ed, Siruela , 2015

El poema de la rosa als llavis

Salvat-Papasseit ( text )

Laura Borràs ( il·lustració)

Ed.Angle, 2018


La llar de miss Peregrine per a nens peculiares / El hogar de miss Peregrine para niños peculiares

Ramson Riggs ( text )

Nuria Parés ( trad. cat)

Gemma Gallart ( trad.cast)

L’Altra editorial, 2016/Ed.Destino, 2019


Los surcos del azar

Paco Roca ( text i il·lustració)

Ed. Astiberri, 2014

Una llàgrima, Un somriure / Una lágrima,Una sonrisa

Luna Al-Mousli ( text i il·lustració)

Montserrat Franquesa Gòdia, ( trad. cat.)

Susana Andrés ( trad, cast)

Ed.Pagés , 2018 / Ed. Milenio , 2018

Yo, Leonardo

Ralp Steadman( text i il·lustració)

Libros del Zorro Rojo, 2018

RECOMANAT A PARTIR DE 16 ANYS :

Claus i Lucas ( El gran quadern ) / Claus y Lucas (El gran cuaderno)

Agota Kristof ( text)

Sergi Pàmies (trad. cat. )

Ana Herrera , Roser Berdagué (trad. cast.)

Ed. Amsterdam (Ara LLibres), 2019 /Ed. L. Del Asteroide, 2019

RECOMANAT A PARTIR DE 18 ANYS :

A banda i banda del petó

Vera Pàvlova ( text)

Xènia Dyakonova ( trad.cat )

Ed.El Gall 2017

Americanah

Chimananda Ngozi Adichie ( text)

Carlos Milla (trad.cast)

Ed.Random House. 2014

Des del balcó

Teresa Muñoz ( text)
Ed. Amsterdam (Ara Llibres),2017

Mirall, espatlla, intermitent / Espejo, hombro, intermitente

Dorthe Nors ( text)

Meritxell Salvany, ( trad.cat)

Victoria Alonso ( trad.cast)

Ed. Les Hores, 2019 /Ed.Anagrama, 2019

Mort accidental d’un anarquista / Muerte accidental de un anarquista

Dario Fo ( text)

Ed. Proa,Ossa major, 1998 (1974)/Ed. Hiru, 1997

Somnis en temps de guerra / Sueños en tiempo de guerra

Ngugi wa Thiong’o ( text)

Josefina Caball ( trad. cat,)

da Costa, Rita ( trad. cast)

Ed. Raig verd, 2017

Publicat dins de ANNEX 2019, BIBLIOGRAFIA DEL COL·LECTIU | Etiquetat com a | Envia un comentari