AQUÍ

aqui_300_rgb

Aquí

Richard McGuire.

Cruz, Esther ( trad)  

Salamandra, 2015

D’entre tots els avançaments de la ciència, cal destacar la Física quàntica que ha permès el desenvolupament tecnològic del que gaudim actualment i, a més a més, quan el món quàntic siga considerat normal, assistirem a una revolució científica que avui encara no podem ni imaginar.

Doncs bé, “Aquí” és un llibre escrit des de la perspectiva quàntica, un trencaclosques de finestres disposades en collage a les pàgines, pertanyents a diferents èpoques; una reflexió sobre el temps a partir d’un espai determinat, en concret l’habitació d’una casa.

Per a intentar esbrinar quina història vol contar-nos l’autor, imaginem un zoom que ens aprope al contingut de les finestres, on trobem aspectes com ara:

.-Relació entre objectes i el pas del temps:

El rellotge, la cartera i les claus apareixen al 1998 i després al 2231  ja com curiositats del passat. També la ràdio, el televisor, el telèfon i el tocadiscs situen la casa en una època determinada, any 1960.

.-Petites històries sense acabar :

Història dels quatre o cinc germans que van creixent i es fan la foto al 1959, 1962, 1964, 1969, 1979,1983. Història de les dues parelles que estan contant acudits i un home pateix un infart (1989). Història de l’home que cau de l’escala i es trenca el maluc (2005); ha de passar les nits al sofà llit del saló fins que mor al 2009. Història sobre els experts en arqueologia que investiguen els ciments de la casa(1986).

.-Diàlegs sobre temes que es repeteixen en finestres corresponents a anys diferents:

jocs, abraçades, fotos, disfresses, pèrdues …

.-Diàlegs entre les finestres que hi ha dins d’una mateixa pàgina:

dona de l’any 1992 i dones índies de 1553. Un pintor munta un cavallet per a pintar (1870) i una xica munta una pantalla (1973). Un nen dorm al sofà (1938) i un adult dorm al mateix sofà (1995). Un home perd l’oïda (1962) i una dona perd l’arracada (1994). Un bisó ajagut (10.000 a.c.) i una dona ajaguda (1970).

.-Evolució prehistòrica i històrica de l’espai on es va construir la casa:

des de la Prehistòria passant al segle XIV, XV i XVI quan vivien els indis al mateix espai on es va construir la casa; arribant al segle XVII moment en que els colonitzadors s’apoderen d’eixes terres; al segle XVIII  apareix una parella noble en una casa colonial on es conta un conflicte intergeneracional ideològic al voltant de la monarquia; a continuació al segle XIX es reflecteix l’època de l’impressionisme  a travès de la petita història entre la dama i el pintor; ens apropem al moment de construcció de la casa al segle XX, any 1906 i arribem al futur, èpoques de desgel, inundacions, contaminació radioactiva …

Els protagonistes de la història són l’espai (habitació de la casa) i el temps que es dilata des de molts anys enrere mitjançant un paisatge erm i amb foscor fa 500.000 anys fins arribar al futur, any  2050, on les persones habitants de la casa poden travessar finestres i passar a espais i temps diferents; i encara més enllà a l’any 22.175 final del llibre on apareix un nou horitzó, un paisatge amb plantes, insectes rars, estranys, que donen esperança a la continuïtat de la vida.

Definitivament, un llibre en registre de novel.la gràfica que recrea el passat i elucubra què hi haurà en el futur.

Recomanat a partir de 14-15 anys

Comentat en març 2018

Aquesta entrada s'ha publicat dins de A.-LLIBRES COMENTATS, Aquí i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.