STONER

 

stoner

Stoner/ Stoner

John Williams

Ed. Baile de Sol, 2015 / Ed 62, 2012

Publicada originàriament en 1965, és la història de William Stoner, un fill de grangers d’un poble perdut de Missouri que va a la universitat a estudiar agricultura i que, en descobrir el món de les lletres, canvia de carrera i, un cop llicenciat, exerceix de professor a la mateixa facultat on va estudiar, fins que es jubila. Durant aquests anys, que abracen bona part de la primera meitat del segle XX, el protagonista imparteix les classes que li assignen, es casa amb una dona inestable, té cura de la filla, s’enamora i intenta sobreviure, tant en l’àmbit familiar com en el docent. Història trista i dolorosa, el lector assisteix amb impotència en veure que quasi és la història de tot el que podia haver fet i no es va atrevir a fer-ho.

En realitat sembla que no passa res però passen moltes coses, incloses les dues guerres mundials. No és només la història d’un home gris és també la d’una època. El que salva al personatge és la seua passió per la docència i la literatura. És el moment en que decideix ser professor, la passió i el compromís amb la literatura. Aquestes són el seu amagatall quan la realitat de la vida el sobrepassa i no es capaç d’enfrontar-se; són la seua raó de viure i li permeten crear-se una vida en paral·lel.

El que destaca d’aquesta novel.la és la precisió de l’autor en les descripcions i l’ús del llenguatge. Els personatges estan dotats d’una gran profunditat. És una gran obra que t’atrapa des del principi.

Sobre el autor:

John Williams (1922-1994) va néixer a Texas. Va deixar els estudis en acabar el primer curs universitari. Va col·laborar en diverses publicacions i emissores de ràdio, fins que el 1942 es va allistar a contracor a l’exèrcit de l’aire. Quan va tornar a casa, va aconseguir que una editorial minoritària li publiqués una novel·la i es va matricular a la Universitat de Denver, on es va llicenciar i va obtenir un títol de postgrau, i on el 1954 va tornar com a professor. Va crear el programa d’escriptura creativa de la universitat i va formar part del seu equip docent fins que es va jubilar el 1985. Va publicar dos llibres de poemes i tres novel·les: Butcher’s Crossing, Stoner i Augustus (guanyadora del National Book Award 1973.

 Recomanat a partir de 18 anys

Comentat en febrer 2016

Aquesta entrada s'ha publicat dins de A.-LLIBRES COMENTATS, Stoner i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.