ARBOLIDADES

ARBOLIDADES

David Hernández Sevillano.

Maite Matuberria, il·lustració

Kalandraka, 2020

Arbolidades és un poemari amb il.lustracions bellíssimes.

Ens parla del bosc, de les criatures que l’habiten, dels arbres, dels animals i tots elements naturals, pluja, terra, vent, … que es comuniquen i conformen un escenari ple de bellesa i frescor.

Són 35 poemes sonors i verds.

Més un xicotet poema que es troba a l’inici com si l’autor cucara l’ull a la persona lectora amb una broma poètica:

       ¿Qué fue antes? ¿la semilla o el árbol?

       ¡El árbol! -vocifera la semilla.

       ¡La semilla! -grita el árbol.

El primer poema és el bosc, l’entrada a l’escenari i allí et trobes sense rima consonant, sense versos rítmics però amb una bellesa i una sensibilitat que transita des del remolí que s’embala fins tocar les fulles que es podreixen fent-se part de la terra on tornen a germinar les arrels, fins el xiprer que pinta el riu com un pinzell.

 És absolutament sensorial.

 El poeta no parla del que desconeix sinó de l’experiència personal i vol oferir eixos poemes a les criatures creant imatges i textos poètics de gran bellesa. Sense oblidar d’on vé cada element, la incertesa del seu futur, una consciència de la importància dels arbres i la seua utilitat. 

Destaquem especialment els poemes de IDIOMAS. Una mirada diferent per imaginar les criatures que viuen al bosc i la seua vivència. 

Destaquem També el poema final, el de la carta que considerem una bonica forma d’acabar el poemari a la recerca de la metàfora, de la simbologia.

Encara que no busca la rima, de vegades apareix. S’aconsegueix el ritme per la disposició de les paraules als versos i la resta de recursos lingüístics i figures literàries. Enumeracions, anàfores, personificacions, comparacions, metàfores …

Considerem que (a diferència d’altres poemaris temàtics que ens hem trobat) parlant d’un tema és divers i no es repeteix.

Ens evoca altres veus poètiques, Alberti, Benedetti, …

Arbolidades de David Hernández Sevillano, va guanyar el Premio de Poesia para niños y niñas Ciudad de Orihuela 2019 i la publicació amb il.lustracions magnifiques de Maite Mutuberria per l’editorial Kalandraka ens sembla feta amb gran qualitat i estima per la poesía.

Recomanat partir de 12-13 anys.

Comentat en Novembre 2020

Aquesta entrada s'ha publicat dins de A.-LLIBRES COMENTATS, Arbolidades i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.