HAMNET / HAMNET

 

       

   Hamnet, / Hamnet,

                                                   Maggie o’Farrell

                               Traducció català: Marc Rubió Rodon

                                Ed. l’Altra Editorial, 2021

                               Traducció castellà: Concha Cardeñoso

                              Ed. Libros del Asteroide, 2021

NOTA HISTÒRICA

Durant la dècada del 1580, una parella que vivia a Henley Street, Estratford, va tenir tres fills: la Susanna i, després, el Hamnet i la Judith, que eren bessons.

El nen, el Hamnet, va morir el 1596, quan tenia onze anys.

Uns quatre anys després, el pare va escriure una obra de teatre titulada Hamlet.

Com és possible que, amb tan poques referències, algú puga escriure una història tan detallada i significativa sobre la creació d’una obra de teatre, Hamlet, com a superació del dol per la mort del fill Hamnet?

En cap moment és anomenat com a Shakespeare, sinó que és un dels personatges de la novel·la i no precisament el més important. És el pare, el marit, un tutor de llatí…

La gran protagonista de la novel·la és Agnès, l’esposa, la mare, la curandera, la que té una relació molt estreta i meravellosa amb la natura,  la que possibilita que el marit puga eixir del poble i així poder dedicar-se al teatre, la que té cura dels fills…Sàvia, atrevida, resolutiva i totalment independent.

No només fa viure amb tot luxe de detalls a la protagonista principal, l’Agnès, cada personatge que hi apareix, per insignificant que siga, està molt ben construït, amb personalitat pròpia i, és amb la relació entre ells que ens fa un retrat  social de l’època impecable juntament amb l’ambient familiar on es respira el dia a dia com si d’una pel·lícula es tractés.

És en aquest impressionant escenari on esdevé el tràgic succés de la mort de Hamnet. Aquesta mort és tractada amb una gran sensibilitat : cada moment viscut per la mare quan l’amortalla, quan es queda a soles amb ell, el que sent, els seus pensaments…,com li demana permís al mort per llevar-li un floc de cabell, l’explora “amb lupa” i li reconeix cada marca.

És aquesta mort la que donarà peu a la creació de l’obra de teatre Hamlet. Al pare li costa assumir-la, fuig, no pot quedar-se. A través de l’art i la creació és com trobarà la manera de construir i  de  pair el dol, la redempció mitjançant l’art.

Una novel·la excel·lent.

RECOMANAT: A PARTIR DE 16 ANYS 

Comentat en JUNY 2022

Aquesta entrada s'ha publicat dins de A.-LLIBRES COMENTATS, Hamnet / Hamnet i etiquetada amb , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.