EL VIATGE DEL CAL·LIGRAF / EL VIAJE DEL CALÍGRAFO

El viatge del cal·ligraf / El viaje del caligrafo

                   Arianna Squilloni

Il·lustrador: Samuel Castaño

                                            Trad. Cat. Tina Vallès

                                        Ed. Juventud/Joventut, 2019

En el temps en què no hi havia camins que travessaren les valls i les muntanyes, quan cada poble era una illa, i cada comunitat es creia única; en aquell temps, el cal·lígraf era només un cal·lígraf i vivia en una cabana al bell mig d’un jardí.

Aquest començament és característic dels contes tradicionals on hi ha indeterminació temporal i espacial i el protagonista és el cal·lígraf, és un cronista que escrivia tots els dies sobre tot el que observava. Un dia decideix eixir, viatjar per descobrir el món. Volia fer realitat els seus somnis. S’involucra en el viatge amb el seu propi cos, en el seu recorregut traça camins i carreteres, descobreix paisatges i noves cultures.

El cal·lígraf també podria ser el predecessor dels antropòlegs que arreplegaven formes de vida diferents, o un folklorista que reunia les cançons pròpies d’un lloc, o un geògraf que obria camins perquè les persones es pogueren comunicar.

Aquest personatge es mostra com un artista de les paraules, ja que amb la seua escriptura hi ha una profunda bellesa. És com un savi en el sentit clàssic del terme, ja que no sols dominava el llenguatge, sinó que sabia expressar tot el que descobria.

Cal destacar dues característiques del protagonista. Una, la curiositat que manifesta com a font de coneixement: ¿vivim nosaltres a soles?, ¿Què hi ha més enllà de les nostres terres?

I l’altra, la valentia que demostra posant en perill la seua vida per aprendre i sobre tot per compartir eixe coneixement a través de l’escriptura.

El text és una fabulació del viatge escrit d’una manera molt poètica.

L’autor expressa les emocions que experimentem quan anem a fer un viatge, de tot el que descobrirem, de les persones que coneixerem, de les experiències que tindrem, de la riquesa que suposa el nou coneixement.

Samuel Castaño il·lustra unes imatges acurades amb molta sinergia amb el text. Les il·lustracions ens mostren un personatge vestit a l’estil oriental, així com elements del paisatge, roques i muntanyes, també tenen formes del mateix estil.

Recomanat a partir de 8 – 9 anys

Comentat en Desembre 2022

Aquesta entrada s'ha publicat dins de A.-LLIBRES COMENTATS, eL viatge del cal·ligraf / El viaje del calígrafo i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.