UN PAR DE OJOS NUEVOS

Un par de ojos nuevos

Ellen Duthie

Il. Javier Sáez Castán y Manuel Marsol

Ed. Wonder Ponder, 2022

Observem les novetats amb una mica de recel, per comprovar si realment es tracta d’un llibre novell o no,perquè avui es publica en excés.

Però sobretot s’editen molts llibres pareguts.

Temes de moda, obsessions personals, continguts similars als de la publicitat, o als que veiem en les xarxes. Però la màquina editorial no s’atura i a més a més cada tres mesos han desaparegut títols i s’han descatalogat moltíssims llibres.

Així que el recel davant de les novetats està justificat, però pensem que comencem l’any amb un nou llibre gens habitual. Una novetat de veritat.

No és habitual trobar-nos amb un llibre que sota el vestit d’obra “còmica, filosòfica” com diu l’editorial Wonder Ponder, presente a una companyia de titelles que organitza en set actes un relat – obra teatral, certament inquietant però amb final feliç.

No és habitual trobar-nos amb un llibre infantil que inicia una col·lecció (“Libros para rumiar”) i de paper reciclat en la seua totalitat. 

No és habitual trobar-nos amb un text que camina entre el joc, la dramatització, l’humor, les llàgrimes, un pastís que no s’acaba mai i el material per filosofar.

Ni molt menys és habitual trobar-nos amb dos grans il.il·lustradors que realitzen junts una obra per a criatures.

És a dir, una obra de teatre de titelles a sis mans i tres parells d’ulls?

Si. La “Compañía Rumiante de Fantoches Ambulantes” presenta a dos divertits personatges, Gordon i Vinayaki que inicien la narració dramàtica on trobem diàlegs entre ells i la resta de titelles: Harriet, Pierre i Nena Gol.

Diàlegs i preguntes, moltes preguntes.

Vinayaki i Gordon son una parella literària que s’ajuden a compartir i construir pensament.Gordon absolutament escocès i Vinayaki amb un aire hindú indiscutible.

Trobem una teatralitat vehiculada per diàlegs on les preguntes es prioritzen per crear tensió narrativa i dotar d’inquietud a la història.

Des del primer diàleg ens trobem amb la reflexió de la pròpia identitat i la por als canvis.

Els ulls són la mirada i la forma en la que percebem la realitat. Així que veure d’una altra forma és inquietant i manté a Vinayaki en alerta.

Però i el farcit?

I el que portem per dintre?

I la pell? …

Reflexions interessants i que van apareixent amb força i amb l’estratègia que l’autora tria: la pregunta.

Tal volta moltes preguntes?

Però hem de tenir en compte que atmosfera que la il·lustració mostra, propera a la dels anys 50 o 60 del segle passat o, les referències que van sumant-se al relat, no són elements de lectura per a les criatures. Les capes de significat que podem interpretar en aquest llibre són diverses, perquè“un parell d’ulls” poden estar posats en les persones lectores més menudes i d’altres en les persones mes adultes.

Estem davant d’un llibre pensat per a un doble destinatari?

Teatre, col·laboració entre il·lustradors, diversitat de personatges amb noms que són divertits i emmarquen diferències però les mateixes necessitats i una aventura que propiciarà alguna més.

L’autora Ellen Duthie, també traductora i editora de Wonder Ponder, ha reviscolat la filosofia per infants i en aquest llibre ens recorda que abocar a les històries detalls autobiogràfics és comú.

Ellen Duthie conta que Javier Sáez Castany i Manuel Marsol s’han repartit les imatges al 50%. Dels cinc personatges seria molt divertit comprovar quin d’ells han fet a mitges.

La col·laboració entre ells amb el relat de l’autora la imaginem juganera i reptadora.

Àlbum?, llibre per filosofar?, per fer teatre?, per reunir els ninos de la nostra infantesa i inventar una història d’amistat i acompanyar-los?

Una novetat de gran interès.

Recomanat a partir de 8 anys

Comentat en desembre 2022

Aquesta entrada s'ha publicat dins de A.-LLIBRES COMENTATS, Un par de ojos nuevos i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.