LA NIÑA EN LLAMAS

 

La niña en llamas 

Claire Messud   

    Ed. Galaxia Gutenberg, 2018

    Trad. Amelia Pérez de Villar

 

Narració contada en primera persona per Julie, una de les protagonistes que narra la seua evolució personal al mateix temps que la de la seua amiga Cassie.

En tot el text hi ha alternança entre el present i el passat, però els diàlegs sempre estan en present.

El relat es desenvolupa en diferents episodis:

Al primer període l’autora descriu la infantesa de Julie i Cassie, etapa on són molt amigues, inseparables, però amb caràcters i interessos diferents. Julie és més calmada i complidora de totes les normes; en canvi Cassie és valenta, atrevida, aventurera i trencadora.

En la relació, Cassie és la que domina, la que pren la iniciativa i Julie la segueix per aconseguir el seu afecte.

Al segon període descriu la separació entre elles al començament de l’adolescència. Cassie troba altres amigues i té relacions amb amics; a Julie li dol molt perdre l’amistat de Cassie, es centra en els estudis i troba l’èxit participant en un concurs de discursos.

Es presenta una relació conflictiva en la família de Cassie motivada pel començament de la relació de la seua mare amb el metge Shutte, aquest imposa unes normes rígides que Cassie havia de complir, la mare actua de manera submisa, no imposant-se, i eixes normes estaven molt allunyades de la llibertat que havia tingut abans.

En aquesta època també es produeix el trencament de la relació entre Cassie i Peter perquè ella deia que es ficava amb la seua vida.

Al tercer període es produeix el pas de l’adolescència a la maduresa. Hi ha un interés pels temes polítics, eleccions presidencials; per temes mediambientals, …

L’últim període ens mostra la solitud de Cassie, no té als amics i, a més a més, a la seua casa la renegaven per tot. Aquest episodi està centrat en el seu intent de suïcidi, salvada finalment per la intervenció de Julie.

Claire Messud, al final li dona protagonisme a Rudie, personatge secundari, però en el moment crucial acompanya a Julie per salvar a Cassie.

El títol fa referència a l’explosió de l’adolescència. Quan pateixes com adolescent i estàs a soles, cap del voltant s’adona d’eixe patiment.

Les dues amigues entren al món adult de manera diferent. Segons qui conta la vida, la realitat és diferent.

L’autora tracta tots els temes amb gran objectivitat i realisme.

La novel·la no té un final contundent. Cada lector/a decideix el final.

Recomanat a partir de 14 anys

Comentat en Desembre 2022

 

 

Aquesta entrada s'ha publicat dins de A.-LLIBRES COMENTATS, La niña en llamas i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.