PRESENTACIÓ DE LA BIBLIOGRAFIA

 

La publicació d’una selecció de llibres recomanats ens suggereix la conveniència d’algunes puntualitzacions que aporten dades sobre el seu procés de gestació, els seus criteris i els seus objectius i a tot això vol contribuir aquesta introducció.

Aquesta bibliografia és un producte del treball continuat d’un equip de mestres des de 1983. En tot aquest temps cadascú dels llibres que aquí apareixen, i molts altres que no hi són, han estat llegits i debatuts, partint d’un anàlisi de continguts i d’utilització del llenguatge, dut a terme de la forma més rigorosa que hem estat capaços.

A l’hora de seleccionar, cal recordar :

.- pel que fa a la utilització del llenguatge , un digne nivell literari d’una escriptura que  s’allunye d’una infantilització amb la qual alguns autors es dirigeixen a la infància ( simplificació d’estructures, empobriment de vocabulari, retallada de possibilitats expressives pel desig d’un major èxit comercial).

.- pel que fa a l’anàlisi de continguts, cercarem llibres solidaris, no sexistes, que compensen i facin comprendre les carències, que ajuden al creixement personal, que integren diferències, que potencien l’autonomia i que en cap cas transmeten missatges discriminatoris.

El resultat és una extensa relació de llibres, recomanats per edats (entenent aquesta recomanació de manera flexible, llibres aconsellables a partir d’un nombre concret d’anys), amb gran varietat de temes i plantejaments, que neix amb la vocació de ser un instrument que ajude a mestres, famílies, personal de biblioteques… a triar aquells llibres que van a posar en mans de xiquetes i xiquets, i a aquestos a apropar-se a la millor literatura que coneixem.

Tenim la seguretat que falten molts llibres amb mèrits per formar part d’aquesta bibliografia però la gran oferta editorial i els límits del nostre temps no ens permeten arribar a tot.

La incorporació de llibres nous i la revisió dels ja existents es va fent de manera continuada. Fins aquest moment, des de 0 a 10 anys, hem revisat quins llibres continuen disponibles en el mercat (SI) o han desaparegut (NO) i cal cercar-los en biblioteques…

(capítol V, actualitzat, del llibre del Col·lectiu de Literatura: DE LA ANIMACIÓN A LA LECTURA Y OTRAS CONFUSIONES. Ed. Compas. Alacant,1993).

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Bibliografia : presentació, BIBLIOGRAFIA DEL COL·LECTIU i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.