Alas y Olas

Alas y Olas

Pablo Albo. (IL) Pablo Auladell

Ed. Bárbara Fiore, 2011

Aquest llibre arriba a les nostres mans carregat de sorpreses: la seua inusual grandària, que ens incita a atrapar-lo, les personals il·lustracions de Pablo Auladell que atrauen la nostra mirada, la brevetat del títol que conjunta l’aire (alas) i la sal (olas) creant un suggeridor binomi capaç d’emportar-nos cap un món poètic amenitzat per part de l’escriptor Pablo Albo amb un lèxic i una sintaxi molta acurada

agua salada y aire, materia de la que están hechos los besos”.

La seua lectura ens introdueix a l’espai dels contes on allò meravellós té el poder de la fascinació, on allò impossible es torna possible i apareixen transformacions en esquelets, vida sota l’aigua i final feliç després de superar totes les dificultats.. Al llarg del fil narratiu, apareixen, també, situacions visuals o textuals que ens recorden als mites: Ícar desobeint al pare i caient al mar o la jove abandonada en el mar per a aplacar l’ira dels déus.

El tema del llibre: l’enfrontament dels dos protagonistes amb la naturalesa de l’amor o el procés que recorren cap a la maduresa necessària per a experimentar l’amor amb èxit, és desenvolupat per dos personatges propis dels contes , sense densitat ni profunditat. Tanmateix, malgrat el to poètic i les belles il·lustracions, la història no queda prou clara, la seua estructura narrativa conté massa el·lipsis que dificulten seguir-la i el simbolisme present en ella entrebanca la comprensió sencera del que succeeix.

Només des del coneixement de la llegenda original en la que està basada (“la mujer esqueleto”, llegenda esquimal) o des dels significats que els especialistes descobreixen en ella, podem gaudir d’aquesta narració.

Aquest últims arguments ens han abocat a no recomanar el llibre al que, des d’una mirada poc exigent, seria difícil de rebutjar.

Comentat en Gener 2013

 

Aquesta entrada s'ha publicat dins de A.-LLIBRES COMENTATS, Alas y Olas i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.