LOS AMIGOS / ELS AMICS

losamigos

Los amigos / Els amics

Kazumi Yumoto,

Ed. Nocturna, 2015/ Ed. Cruïlla, 1997

Tres amics de 12 anys, després de la mort de la iaia d’un d’ells, es fan preguntes sobre la mort i decideixen espiar un vell del poble perquè han sentit dir que es morirà prompte. Aquest és el disparador de la història.

No esbrinen gran cosa sobre la mort però si sobre la vida i el respecte envers els altres.

La proposta de Kazumi per a parlar sobre la mort és molt interessant perquè parla sobretot de la vida: la relació amb els altres, l’amistat, la bellesa de les petites coses quotidianes…

Gràcies a l’observació minuciosa del vell, personatge esquerp, desarrapat i solitari, la vida dels joves canvia radicalment. I el vell, gràcies a la relació amb els joves canvia la seua vida apàtica i decadent i comença a tenir cura de si mateix.

Al final de la història tots els personatges veuen la vida i la mort de manera totalment diferent a com la veien en un principi. El que havia començat com un apropament a la mort que estava per venir deriva cap a un cant a la vida.

Darrere la història dels joves i el vell sorgeix el retrat de famílies fragmentades i llars fredes… es dibuixa una societat de pares absents que abandonen la llar o treballen fins tard i quasi mai veuen els fills o d’una mare que s’emborratxa…

El paisatge també esdevé simbòlic: el creixement del jardí descuidat que entre tots decideixen arreglar. La llavor que farà florir les relacions entre els diferents personatges.

És una història contada d’una manera senzilla amb un llenguatge planer.L’humor també és un element important present en tota la novel.la.

És una història iniciàtica. Una història d’aprenentatge. El final de la història coincideix amb el final de la vida del vell i la separació dels amics per emprendre nous camins

Un tío mío me dijo hace mucho, mucho tiempo que morirse es dejar de respirar. En aquel entonces, le creí. Pero ahora sé que no es verdad. Vivir es algo más que respirar. Y morir tiene que ser algo más que dejar de respirar.

Sobre l’autora:

Kazumi Yumoto (Tokio,1959) publicà en 1992 la seua primera novel·la, i fou un gran èxit de vendes i premis, traduïda a molts idiomes. A Espanya es publica en català, en 1997 : Els amics ( Cruïlla) i en castellà en 2015 :Los amigos (Nocturna),

Recomanat a partir de 12-13 anys

Comentat en febrer 2016

Aquesta entrada s'ha publicat dins de A.-LLIBRES COMENTATS, Els amics i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.