NO PUEDO DORMIR

nopuedodormir

No puedo dormir.

Stein Erik Lunde. O. Torseter ( il·l)

Ed. Barbara Fiore, 2015

Un nou llibre sobre la mort. Recordem Més enllà del gran riu, Nana vieja, Gallons de taronja, El cielo de Anna, La meua germana viu sobre la llar de foc …  .Aquest és un llibre de difícil lectura que convida a la reflexió . La il·lustració , trista i freda , resulta imprescindible per endevinar allò que no diu el text, tan sols el suggereix.

Un tret d’aquest llibre és el clima gelat que transmet mitjançant les imatges, el collage, la petitesa dels personatges en un paisatge enorme i la situació de pèrdua de la mare. En contrast, apareixen les paraules del pare i del fill que aporten calidesa i tranquil·litat sense minvar la duresa del tema d’aquest llibre.

Ens recorda en certa manera al llibre “El cielo de Anna”. En aquell llibre la protagonista adolescent elabora el dol juntament amb el seu pare, exercint un paper actiu en l’intent de superar el seu drama. Tanmateix, en aquest llibre el protagonista és petit i projecta la seua por a la mort en els animals (pardals, rabosa ) que poden morir si no s’alimenten. Aquest necessita la protecció del pare per aconseguir la seguretat, l’energia suficient per a continuar vivint o dormint.

El pare està trist però les seues paraules sense engany, expressant la dura veritat o realitat i la seua actitud afectiva cap el seu fill, aconsegueixen la tendresa necessària per a poder respirar i acabar de llegir la història.

Recomanat a partir de 10-11 anys

Comentat en juny 2016

Aquesta entrada s'ha publicat dins de A.-LLIBRES COMENTATS, No puedo dormir i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.