EL CAPITÀ JAN I ELS PIRATES

elcapitaJan

El capità Jan i els pirates / El capitán Hugo y los piratas

Peter Bently -H. Oxenbury ( ill)

Joventut, 2015

Un llibre sobre la família en el que la mirada de l’autor es centra en l’aventura que suposa jugar allunyats del pares, un fantasieig de tres germans sobre l’enfrontament al poder dels adults, els pirates, els dolents d’aquesta aventura infantil. El llibre situa als personatges de forma col·lectiva ( sense tindre en compte l’edat de cadascú) en un final de l’etapa oral on comencen els primers intents d’autonomia respecte els pares i mares, però on encara necessiten gaudir d’ells: el final dels tres germans menjant un gelat ens corrobora aquesta idea. La història deixa ben clar que hi ha adults bons, els pares que donen seguretat i alimenten els fills, i adults dolents, els pirates que representen el poder sobre la infantesa.

Tanmateix, apareix en la història un missatge per als més grans; en aquesta aventura necessiten l’ajuda de tots, tots col·laboren donant quelcom de la seua propietat; i, a més a més, un repartiment de funcions on tots són imprescindibles per a construir el vaixell i conformar l’aventura.

Helen Oxenbury , autora i il·lustradora alhora de llibres per a menuts i menudes, en aquest llibre col·labora només com a il·lustradora i les seues aquarel·les, de gran tendresa i molt detallades,  enriqueixen la història i presenten l’ambivalència entre realitat i fantasia jugant a alternar imatges en blanc/negre de tipus còmic amb imatges amb color càlides, rodones, divertides, amb un clima que recorda, perdoneu l’atreviment, les escenes de platja de Sorolla. Aquestes imatges ens conten alguna cosa més que el fantasieig dels protagonistes: emmarquen el fantasieig en un dia de platja d’una família, l’arribada a la platja al principi del llibre i quan se’n van de la platja al final del llibre. Aquarel·les aparentment senzilles on es reflecteix la quotidianitat d’uns xiquets jugant a la vora de la mar, però capaces de  connectar i guanyar-se la complicitat de nens i nenes .

Recomanat a partir de 6-7 anys.

Comentat en juny 2016

Aquesta entrada s'ha publicat dins de A.-LLIBRES COMENTATS, El capità Jan i els pìrates i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.