POEMES DIBUIXATS

105012_poemes-dibuixats-e1391015509632

Poemes dibuixats

Ginesta, Montse

Ed. Baula, 2014

 

Ballarina

perla fina,

cirereta de pastís.

Tens l’encís d’una baldufa

i endolceixes el cel gris.

Ballarina, ballarina

a cada volta un somrís…”

Ballarina, L’ou, El quadre,, La síndria, La Medusa, El cotxe, El coet, El caramel, Les ulleres, La boca, L’estenedor, El Guant, La lupa, El fanal, ... poemes amb ritme que evoquen la Tradició Oral, lúdics, i amb humor. Utilització de la rima buscant la sonoritat.

Llibre amb doble pàgina: a l’esquerra el poema escrit en format clàssic i amb la lletra lligada i a la  dreta el mateix  poema en cal·ligrama. No ens agrada aquesta barreja, si es fa un cal·ligrama és per donar valor al poema dibuixat, al text que conforma una imatge, a la lectura diferent  que provoca el cal·ligrama i per tant, sobra el poema escrit en la pàgina anterior. En situar-los junts es trenca la possibilitat de jugar amb les paraules, d’esforçar-se en pensar i realitzar diferents lectures .

Il.lustracions fresques, lluminoses i divertides amb colors suaus, predomini del fons amb color i diferents tonalitats.

Destaquem belles imatges com ara la del poema “Ballarina”, llenguatge poètic com ara “ el cotxe a cavall del vent” i un to humorístic com la il.lustració del coet.

El dubte que se’ns havia plantejat pel fet de posar dues vegades cada poema ens ha quedat resolt en llegir les anotacions del blog :

http://llibresalrepla.blogspot.com.es/2014/05/la-ginesta-altra-vegada.html

Passejant pel Món llibre em vaig creuar amb Montse Ginesta i vaig voler-la felicitar. I sabeu què em va respondre? Que té un calaix amb milions de cal·ligrames i fa anys i panys que busca un editor i ningú els vol per a res. Aquests d’ara són una petita selecció que han editat amb dues condicions: una, afegir el poema al costat per si de cas els infants no entenen el cal·ligrama. I dos, que només se n’editaran més si aquest llibre es ven prou.

Una vegada més  una editorial anteposa els guanys i el didactisme front l’art i la creativitat.

Recomanat a partir de 8-9 anys


Comentat en setembre 2016

 

 

Aquesta entrada s'ha publicat dins de A.-LLIBRES COMENTATS, Poemes dibuixats i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.