ELS CONTES DE LA MARE OSSA/ CUENTOS DE MAMÁ OSA

Els Contes de la Mare Ossa / Cuentos de Mamá Osa

Crowther, Kitty (text i il·lustracions)

Lillet Lillet, Toni (trad. català)

Cecilia Díaz, Gloria (trad. castellà )

L. del Zorro Rojo, 2018

Ens recorda els llibres escrits per Minarick, “els contes del petit ós”, pel seu format petit i la seua estructura textual de contes curts.

Un llibre per a petites lectores on es reflecteix el moment d’anar a dormir, un dels temps més bonics i a la vegada més conflictius, no sempre la son acudeix ràpidament i es necessita ajuda, perquè abandonar-se al dormir pot ser difícil. I els rituals de contar un conte, o de llegir un llibre poden ajudar.

Tres contes proposa l’autora belga, premi Astrid Lingrend 2010. Són contes senzills que parlen de diferents tipus de personatges: màgic com la guardiana que avisa l’arribada de la nit; valents com la nena de l’espasa, un fantasieig per a enfrontar-se a la por; misteriós com el senyor de l’abric gran. Apareixen objectes-símbols: el gong de la guardiana, un avís sonor; l’espasa de la nena, el valor; la mora, l’oralitat; les paraules-pedra que llancen al mar, aspectes que donen al relat una certa màgia i un to poètic que és deliciós per a les criatures en les primeres edats.

Respecte a les il·lustracions, recorden a les de Sendak, encara que una mirada més atenta, veu distàncies, diferències, peculiaritats de l’autora-il·lustradora Kitti Crowther. El primer que crida l’atenció és la coberta rosa pastel que ens atrau la mirada i desperta la nostra curiositat per saber què hi ha dins.

Cadascú dels contes conté unes il.lustracions particulars; per exemple la lluminositat del primer conte contrasta amb les ombres i el color fosc de la tercera història.

Per quina raó el rosa i no el negre de la nit? Perquè és el moment del capvespre, son els colors que apareixen quan el sol s’ha post, el moment de preparar-se per anar a dormir. La nit com temps misteriós? un espai inhòspit i perillós? No, al contrari, l’autora aconsegueix un espai casolà i protector, que transmet tranquil·litat, serenitat,… contat amb un llenguatge precís sense massa descripcions ni excés en el relat.

Recomanat a partir de 4-5 anys

Comentat en Febrer 2020

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Els contes de la Mare Ossa/ Cuentos de Mamá Osa i etiquetada amb , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *