EL GAT NEGRE MALA BÈSTIA I SALVATGE / EL GATO NEGRO MALA BESTIA Y SALVAJE

El gat negre mala bèstia i salvatge/ El gato negro, mala bestia i salvaje

Mª Aurèlia Capmany

Il.lustracions Natalia Zaratiegui

Traducció al castellà: Míriam Reyes

Ed. Comanegra, 2018

L’escriptora Mª Aurèlia Capmany escriu en aquest llibre sobre el creixement. I ho fa, en un registre simbòlic, a través de la fascinació que provoca un gat, mala bèstia i salvatge en una infant, la Nica.

El gat apareix en la vida de la Nica a l’edat en que aquesta va començar a caminar i desapareix quan comença a parlar: aquest fet suposa la pèrdua de l’animalitat i l’inici del raciocini. En aquesta nova etapa vital, el gat i la nena ja no es necessiten mútuament; poden prescindir l’u de l’altre. Es per això, que quan la nena comença a interessar-se per altre tipus de jocs, que requereixen més concentració i un entorn més ordenat, el gat fuig per continuar vivint la seua llibertat i ferocitat.

L’autora construeix la història mitjançant un llenguatge poètic, on les paraules estan buscades per expressar allò que es vol dir de la manera més bella possible.

I és ací on Capmany fa gala de la seua mestria, amb els adjectius que assenyalen la presència del gat, com ara pas silenciós, miol discret, moviment prodigiós. Per una altra banda ens ofereix una escriptura molt sensible a la importància dels sentits en la percepció de la realitat. Sons i melodia i olors. La mare olorava, per exemple a peix i a cendra.

Les atractives il·lustracions de l’artista Natalia Zaratiegui estableixen una perfecta sinergia amb el text. És molt interessant el joc que planteja a la lectora, que ha d’anar a la recerca del gat, la presència del qual està representada de forma original i lúdica. Les dobles pàgines estan dominades per colors intensos, amb predomini del negre, el blanc, el roig, el blau i el taronja.

Per una altra banda, una altra aportació força potent de Natalia Zaratiegui és presentar la Nica i el gat com un únic personatge que, en alguns moments de la història, desordena, trenca i llança tot el que troba al seu pas.

Autora i il·lustradora ens brinden un excel·lent llibre sobre la infantesa prèvia a l’adquisició del llenguatge


Recomanat a partir de 8-9 anys

Comentat en Maig 2020

Aquesta entrada s'ha publicat dins de A.-LLIBRES COMENTATS, El gat negre mala bèstia i salvatge / El gato negro mala bestia y salvaje i etiquetada amb , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.