EL PARE ÓS TORNA A CASA/PAPÁ OSO VUELVE A CASA

el-pare-os-torna-a-casa-Cat

 

El Pare ós torna a casa / Papá Oso vuelve a casa
H. Minarick / Maurice Sendak ( il·l )
Editorial kalandraka, 2015

Una vegada més hem de felicitar a Kalandraka per arriscar-se a editar llibres ja exhaurits, com la col·lecció del petit ós, de Minarick, il·lustrada per M.Sendak.

Aquest consta de 4 històries senzilles amb diàlegs molt propers a la gent menuda.

El petit ós i el mussol: identificació del petit amb el pare i el desig de ser gran com ell. Destaca la importància del joc simbòlic amb els amics , per afrontar la realitat , imitar els pares, i sentir-se important en la família

« saps què? Ho farem veure. El tronc farà de vaixell i jo faré de pare Ós. Tu pots fer de tu mateix i tots dos farem veure que pesquem .( pag. 14)»

El pare ós torna a casa : enumeració acumulativa de personatges engrescats per la notícia de que el pare torna a casa amb una sirena. Etapa del realisme màgic on tot el que desitge pot fer-se possible. El pare representa el realisme, les sirenes no existeixen. El conflicte el soluciona el pare desviant el desig cap a un altre objecte tan atractiu com les sirenes, els caragols marins.

Atac de singlot: diàleg amb tots els personatges al voltant dels remeis casolans per a curar-se el singlot.: beure aigua, mantenir la respiració, …

La sirena del petit Ós: «però jo havia dit potser ….» diàleg sobre la sirena. Uns pares que segueixen el fantasieig del perit ós, no intenten corregir-lo ni canviar la seua necessitat psíquica.

En resum :

La construcció de cada conte respecta moltíssim la tradició: enumeracions, acumulacions, anada i tornada,… són contes rodons, plens d’humor i tendresa, escrits amb molt d’afecte.

No són sols per a gent molt menuda, una persona adulta, a més de gaudir-ne trobarà reflectit tot un model de relacions amb la infància, tractada amb gran dignitat, on sobretot es reivindica la necessitat del joc I l’actitud de respecte envers l’autonomia infantil.

Parlen d’una realitat interna, de la necessitat del joc simbòlic, de la complicitat entre adults i nens, de la necessitat de la fantasia per a arribar a un creixement personal.

Recomanat a partir de 4-5 anys

Comentat en març 2016

Aquesta entrada s'ha publicat dins de A.-LLIBRES COMENTATS, El pare ós torna a casa i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.