LES LLÀGRIMES DE L’ASSASSÍ / LAS LÁGRIMAS DEL ASESINO

lagrimas llagrimes

 

 

Les llàgrimes de l’assassí / Las lágrimas del asesino

Bondoux, Anne-Laure

Molist Forcada,Montse ( trad. )                                 Navarrete, Ana ( trad.)

Baula, 2012                                                                    Edelvives, 2012

 

La maldat reconvertida en afectivitat resulta un tema recurrent a la literatura infantil i juvenil. Recordem-ho en llibres com ara: Els tres bandits o Els señor de los Alisos : violència versus innocència que acaba transformant-se en amor.

Fantàstica novel·la que et fa pensar qui són realment els dolents en aquest món. És més dolent l’assassí que mata per sobreviure o la policia que mata de manera indiscriminada i sense cap sentiment de culpabilitat per matar innocents? Com a mínim és una novel·la que fa dubtar sobre la divisió entre bons i dolents. És una novel·la que et sorprèn contínuament, no hi ha res de predictible, i això fa més apassionant la seua lectura.

Tanmateix, el personatge dolent comparteix protagonisme amb Paolo, el xiquet orfe que evoluciona des de la por fins l’estima, que en el viatge pels pobles de la Patagònia xilena experimenta una iniciació fins convertir-se en un jove emocionalment autònom i capaç de gestionar la seua vida futura i que aprèn la complexitat del comportament humà: no n’hi ha persones totalment bones ni totalment dolentes. No sols Paolo sinó que tots els personatges que hi apareixen en la novel·la evolucionen pel contacte amb la resta i per la duresa de la vida que els ha tocat viure.

Es possible conviure i arribar a estimar a qui t’ha fet tant de mal, i al mateix temps, t’estima i fa el que siga per tu? Una mateixa persona pot ser capaç de les majors atrocitats i la generositat més extrema? Disjuntiva entre odiar o estimar; una situació incòmoda que engresca a pensar en la complexitat de la vida.

El paisatge també forma part de la narració. La necessitat, la supervivència obliga a conviure.

L’autora no jutja en cap moment, sols presenta els fets i les reflexions, en un llenguatge concís i brillant, on s’alternen la innocència del xiquet i la malicia de l’adult.

Recomanat a partir de 12- 13 anys

Comentat en abril 2018

Aquesta entrada s'ha publicat dins de A.-LLIBRES COMENTATS, Les llàgrimes de l'assassi / Las lágrimas del asesino i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.