VINCLES FEROTGES / APEGOS FEROCES

Vincles-ferotges-La-dona-singular-i-la-ciutatapegosferoces apegosferoces

Vincles ferotges / Apegos feroces

Vivian Gornick

Trad.: Josefina Caball  /  D.Ramos

Ed.L’altra editorial 2017 Ed.Sexto Piso,2017

 

Els vincles que tenim amb els nostres progenitors i que cal trencar per a poder madurar com a persona, ha segut tractat en moltes novel.les, però mai de manera tan explícita com en aquesta on el propi títol ja ens fa l’entrada a una història gens còmoda.

És una novel·la autobiogràfica. Un testimoni colpidor sobre els lligams familiars entre l’autora, Vivian Gornick i la seua mare.

La protagonista conta en primera persona la seu vida vinculada a la mare a través d’un fil del que no pot deslligar-se i que li aboca a una relació salvatge: l’ombra de la seua mare sempre està present, en cada moment, en cada decisió, … Una lectura, a vegades, asfixiant. ¿Com es fa per satisfer una mare omnipotent i castradora? Ja us ho avanço: no se la satisfà mai. “Aquesta relació ens matarà a l’una o a l’altra”. L’eixida que troba a aquesta angoixa perpetua serà l’escriptura . ” Si més no se sentiria completa i lliure mentre escrivia”

Totes les vivències, tots els records venen acompanyats de totes les dones que conformen la vida de l’autora, de la protagonista d’aquesta història. Començarem amb les dues dones, models antagònics, que van influir en el creixement de la protagonista:

La mare és un personatge que comença amb trets de lideratge, molt activa, molt solidària amb el veïnat i que amb el casament queda relegada a la cura del fills i a les tasques de la llar. A més a més, quan mor el marit és incapaç de refer la seua vida anterior i resta sumida en moments depressius i actituds de dependència cap a la filla.

Netty la veïna ucraïnesa dolça, tendra, apassionada i independent desperta en la protagonista unes emocions noves, impulsives, trencadores, que la feien allunyar-se d’ella i refugiar-se en la seguretat materna entrebancant l’autonomia necessària per a la maduresa. Aquest personatge suposava la diversitat de relacions afectives que dins de la casa materna mai no podrà conèixer ni experimentar.

La resta de personatges són homes que viuen amb la protagonista, Fran l’artista pintor, Joe el sindicalista i Dan jueu fonamentalista. Amb tots ells experimenta una bona relació sexual, però l’amor, el compartir, ser reconeguda i el desenvolupament personal dins de la parella, resulten un fracàs absolut. Els personatges masculins permeten a la protagonista arrecerar_se del seu treball, així com aquest li permetia amagar-se del seus homes.

L’autora ho conta a partir de converses, records i discussions amb la seua mare mentre passegen per Nova York, un personatge més, ciutat que té un paper importantíssim en la relació amb la seua mare al llarg del llibre.

Amb salts de temps, va filant un retrat dels canvis socials alhora que narra la seua experiència des de la infantesa fins la maduresa on mare i filla van assumint eixe vincle irrompible, consumint la seua vida tal vegada inacabable mentre haja possibilitat de seguir contant-la.

Recomanat a partir de 18 anys

Comentat en juny 2018

 

 

 

Aquesta entrada s'ha publicat dins de A.-LLIBRES COMENTATS, Vincles ferotges / Apegos feroces i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *