LA CASA SOTA LA SORRA/ LA CASA BAJO LA ARENA

La casa sota la sorra i altres aventures d’en Pere Vidal / La casa bajo la arena

Joaquim Carbó

Ed. Estrella Polar, 2016 ( 1º ed. 1966)

ed.Algar, 2016

Tot havia començat una tarda, a Barcelona, en sortir del cinema”.

Novel.la d’aventures escrita en primera persona. El protagonista, Pere Vidal, un aventurer, entra per un anunci de periòdic en la casa sota la sorra, una organització secreta de negocis bruts: venda d’armes, fabricació i venda de maritza (aiguardent típic del Sudan) i el tràfic d’esclaus; tot dirigit pel senyor Ti, un arqueòleg nazi alemany que descobreix unes restes que són falses i com a cap d’eixa organització dolenta, està construint-se una càmera mortuòria a imitació de la dels faraons egipcis.

La història succeeix al nord d’Àfrica, molt lluny de Barcelona, la terra natal del personatge principal.

En aquesta narració destaquen els personatges bons, Pere Vidal i Henri Baula, en contra dels personatges dolents, el senyor Ti i els seus seguidors.

La història té les seues llums i les seues ombres:

A les ombres, valorem com a fluix el desenvolupament de la història que ens recorda a les pel·lícules d’acció. Remarquem la poca versemblança del que passa a la casa sota la sorra, probablement per la falta de força narrativa que explique literàriament com era i què hi es feia.Com va ser publicada per primera vegada al 1966, pot ser que a l’actualitat necessite definir més alguns aspectes com el perquè de l’aventura i contra quin tipus de maldat es lluita.

A les llums, arreplega molt bé el significat simbòlic de l’aventura. El protagonista entra a formar part de la intriga per guanyar diners amb facilitat, però l’aventura li fa evolucionar la seua manera de pensar i acaba la història actuant en contra de la corrupció. Valorem l’amistat nascuda entre els dos personatges principals després de tot un seguit de proves que junts han de superar. Així com, la solidaritat, el respecte a la diferència i la valoració d’altres cultures.

“El seu company de viatge és el negre Henry Balua, el qual, contràriament als tòpics presentats en les novel·les d’aventures clàssiques, no serà l’indígena ingenu i meravellat per les qualitats de l’heroi blanc. En aquest cas, el negre és el llest, l’íntegre, el treballador i l’espavilat. Home de principis, defensor de la gent del seu país, es troba casualment amb l’heroi i hi estableix una profunda amistat, després d’aclarir les intencions d’en Pere. En Pere i l’Henry se salven la vida mútuament en diverses ocasions, però, finalment, és en Henry Balua qui guia l’heroi pel bon camí.”

(https://www.escriptors.cat/node/15074)

Recomanat a partir de 12-13 anys

Comentat en juny 2019

Aquesta entrada s'ha publicat dins de La casa sota la sorra/ La casa bajo la arena i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.