BONA NIT, GORIL·LA / BUENAS NOCHES,GORILA

 

Bona nit, Goril·la /Buenas noches, Gorila

                       (Good night, Gorilla ,1994))

Rathmann, Peggy ( text i il·lustració)

Larraguibel, Pablo (trad. Cat)

Mayobre,Mª Francisca (trad. Cast)

Ed. Ekaré, 2019 / 2010

      

L’àlbum conta una història senzilla i divertida on Goril·la va al darrere del vigilant, a qui ha furtat les claus, obrint les gàbies que ell havia tancat, però els animals no busquen escapar-se, sinó el calor i l’afecte per a enfrontar-se a la nit, als somnis.

Tots els animals, quan obri les gàbies, ixen col·locant-se un darrere de l’altre de manera ordenada.

L’efecte més humorístic resulta quan s’apaguen els llums i s’escolten les veus dels animals donant-se bona nit.

En aquest llibre l’autora s’allunya de la problemàtica al voltant dels zoològics i ens situa en un lloc on les gàbies són espais on es pot entrar i eixir amb facilitat. És a dir, fuig de la visió realista i ens fa entrar a través d’una mirada simbòlica en un zoo que és com si fora la casa de tots, i on els conflictes tenen a veure amb la por a la nit.

Una història plena d’ironia i humor per a la resolució del conflicte. Una història plena d’afectivitat.

La dona i l’home tenen una actitud molt diferent. Mentre ella és més coherent en el compliment de les normes, ell en canvi no s’entera de res, fa el seu treball per inèrcia.

Hi ha molt bona sinergia entre el text, molt reduït, amb enumeració de noms i acumulatius, i les il·lustracions realitzades amb colors vius i plenes de detalls; així i tot, les imatges tenen més poder que el text i conten allò que el text no diu. Per exemple les mirades de Goril·la a les lectores buscant la seua complicitat amb un gest demanant silenci; o com el ratolí elabora amb astúcia la pròpia situació.

Recomanat a partir de 4-5 anys

Comentat en Gener 2022

Aquesta entrada s'ha publicat dins de A.-LLIBRES COMENTATS, Bona nit Goril·la/Buenas noches Gorila i etiquetada amb , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.