COM SERÀ EL MÉS ENLLÀ/CÓMO SERÁ EL MÁS ALLÁ

Com serà el més enllà? /¿Cómo será el más allá?

Shinsuke Yoshitake

Trad. Cat. Verònica Calafell

Trad. Cast. Eugenia García Munín

Ed. Libros del Zorro rojo, 2022

Yoshitake no para de sorprendre’ns. És l’autor d’Aquest robot soc jo i Ser o no ser una poma. En aquest llibre tracta el tema de la mort i el que passarà després amb humor, naturalitat i de manera molt intel·ligent.

La història comença amb el xiquet, el protagonista, recordant el seu iaio: -Fa uns dies va morir el meu iaio. Continua amb un fantasieig quan netejant l’habitació troben el quadern del iaio on havia escrit i dibuixat tot el que faria després de morir: pla per al més enllà, totes les coses que necessitaria, allò en el que voldria reencarnar-se, imagina els deus que hi haurà, tot el que passarà al més enllà, l’infern on van les persones dolentes, les diferents tombes i dissenys preferits, idees per seguir tenint cura de tots i regals perquè no l’obliden.

Després la narració es plena de realisme quan el xiquet li pregunta al seu pare sobre la por a la mort, el pare li respon: -Tots anem a morir en el futur i desdramatitza el tema quan el xiquet també vol escriure el seu quadern del més enllà.

Al llibre hi ha una combinació de colors en les pàgines: color blanc on expressa la realitat, pàgines groc clar tot el quadern del iaio i les dues pàgines blaves on el xiquet reflexiona sobre la solitud i la por a la mort del seu iaio.

La coberta ens porta a un llibre de còmic. Les vinyetes conviden amb humor a entrar en la narració deixant-nos clar els protagonistes: el iaio i el nét. També ens donen molta informació les guardes. Les del principi amb imatges que mostren el iaio escrivint el quadern que deixarà al seu nét, i les del final amb imatges que mostren el xiquet realitzant diferents activitats.

Resulta molt atractiu el format vertical.

És un llibre per llegir-lo i rellegir-lo amb tranquil·litat perquè no sols estan les idees que apareixen al quadern del iaio, sinó també estan les preguntes que es fa el xiquet sobre la mort mentre elabora el seu dol.

Aquest llibre planteja una manera molt original de contar el temps d’abans de la mort del iaio i el temps després d’eixa mort en la figura del nét.

Aquest és un àlbum que convida a reflexionar sobre la mort, que convida a escriure, que et fa reflexionar sobre el que jo pense sobre la mort i que convida a reflexionar sobre la vida.

Cal tindre molt clar que la literatura no és terapèutica i que no s’ha d’utilitzar mai amb una finalitat didàctica.

Recomanat a partir de 8.9 anys

Comentat en Setembre 2023

Aquesta entrada s'ha publicat dins de A.-LLIBRES COMENTATS, Com serà el més enllà?/¿Cómo será al mas allà? i etiquetada amb , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.