EL PARAGUAS

paraguas

El paraguas

Jae Soo Liu ( autor/ il·lustrador)

Dong Il Sheen ( música)

ed.Pastel de Luna, 2015

Aquest àlbum sense paraules és una proposta plàstica que genera immediatament moltes preguntes, unes imatges que disparen el pensament en multiplicitat de lectures i de hipòtesis.

Observem un paraigües des de una perspectiva zenital, un zoom que s’apropa i s’allunya, que avança pel carrer un dia de pluja i en el seu recorregut es troba d’altres paraigües que es van sumant a eixe itinerari pels diferents espais de la ciutat: parc, pont, via de tren, … no sabem qui està sota els paraigües fins que a la penúltima pàgina del llibre veiem que són xiquetes i xiquets que van a un edifici gran (suposem que és l’escola) i tots els paraigües (ja tancats) apareixen al paraigüer.

Les il·lustracions dels escenaris de la ciutat mostren una tonalitat grisa i neutra (pròpia dels dies de pluja), en canvi els paraigües són de colors vius. El primer, el groc, i després la resta de colors primaris i les seues combinacions en altres. Aquest contrast fa que en una primera lectura només els colors criden l’atenció però després les formes també són molt importants per aconseguir (amb els cercles, rectangles, i les diferents perspectives de llunyania i apropament) eixe ball continu de colors i formes en què es converteix l’àlbum que ens ocupa.

El llibre, editat per l’editorial Pastel de Luna, especialitzada en temes orientals, s’acompanya d’un CD. Tanmateix entenem que la música és optativa i que el llibre té valor per si mateix. Hi ha una proposta didàctica orientada més a la música que a la literatura.

Us suggerim gaudir de l’harmonia, ritme, senzillesa i color en cadascuna de les seues pàgines.

Recomanat a partir de 4-5 anys.

Comentat en febrer 2018

 
Publicat dins de A.-LLIBRES COMENTATS, El paraguas | Etiquetat com a , , , , | Envia un comentari

UNA TENDRA DONZELLA / UNA HERMOSA DONCELLA

tendradonzella oates-doncella

UNA TENDRA DONZELLA / UNA HERMOSA DONCELLA

                             Joyce Carol Oates.

Josep Franco (trad)             Maria Luisa Rodriguez  (trad)

Bromera, 2011                             Alfaguara, 2011

Tant la cita inicial, un fragment de la Balada de Barbara Allen :

Then slowly, slowly she got up

and slowly she went to him,

And all she said when there she came was,

Young man, I think you’re dying» …

com la primera frase del llibre:«Tot va començar d’una manera molt innocent, quan Katya Spivak tenia setze anys i Marcus Kidder en tenia seixanta-vuit.»

… ja ens fan sospitar que la història que anem a llegir no serà fàcil ni convencional.

Una història plena de llums i ombres, que et deixa una sensació estranya: Lolita ? Caputxeta i el llop? Un conte de fades ?

Si es poguera fer realitat el teu desig, què triaries?Li va fer gràcia l’ús de l’expressió «el teu desig». «El teu desig», com en un conte de fades. A setze anys, ella ja era massa gran per a creure en els contes de fades, però sí que podia creure en la promesa d’aquella magnífica veu masculina que volia saber quin era «el seu desig».

Una història trista, colpidora, intensa i apassionant, sobre dues persones que tenen en comú la por més primitiva, la por a no ser estimat per ningú.

(…)l’actitud d’aquell home era, d’alguna manera, diferent. Katya no hauria pogut dir quina era la diferència, però ho sabia.

Relació ambigua (no és fàcil determinar qui s’aprofita de qui, qui necessita a qui) sorprenent i fascinadora ; una seducció exercida pel personatge de més edat sobre l’adolescent, en un primer moment a través dels diners, després a través de la cultura i l’art i, finalment, a través de la compassió/ l’empatia i el compromís per dur endavant fins el final la relació simbiòtica començada.

Avancem en la lectura inquietes per no saber si el llop es menjarà a la Caputxeta o ella acabarà amb el llop. També podem dubtar si Marcus és un Príncep blau o un gripau egoista —I és perquè es tracta d’una novel·la no instal·lada en el benestar, que ens obliga a posicionar-nos entre legalitat o ètica, entre conservar el que tenim o obrir portes al canvi, a un altra manera de relacionar-se Eros amb Tànatos.

Les lectores anem introduint-nos en una narració amb dosis d’erotisme, amb sospites envers el personatge masculí que ens provoquen un posicionament crític. És en aquest aspecte on el llibre un gran valor, aconseguint un canvi d’opinió en les lectores: en el descobriment de les vertaderes intencions de Marcus i en l’evolució de Katya, des de la seua actuació enlluernada pels diners fins el convenciment de col·laborar desinteressadament, sense cap recompensa, per acompanyar un vell que li descobreix una afectivitat abans desconeguda.

Recomanat +18

Comentat en febrer 2018

Publicat dins de A.-LLIBRES COMENTATS, Una tendra donzella/ Una hermosa doncella | Etiquetat com a , , , , | Envia un comentari

ALICE IN WONDERLAND

alice

ALICE IN WONDERLAND

SUZY LEE

ED MAURIZIO CORRAINI

PRIMERA EDICIÓ 2002

La coreana Suzy Lee (Seúl,1974) ideà Alice in Wonderland durant la seua estada a Londres després de visitar en la British Library el manuscrit de Lewis Carroll i les il.lustracions de John Tenniel de Alícia en el País de les meravelles.

L’autora recrea una atmosfera onírica propera al malson, on la protagonista persegueix i és perseguida pel conill blanc.

El llibre, que barreja fotos i dibuixos, ret homenatge a grans mestres de la pintura com ara Piero de la Francesca, Velázquez, Mantegna o Magritte.

En paraules de la pròpia autora la història aborda el somni dins un somni, les il·lustracions dins altres il·lustracions i el llibre dins un llibre. A més a més, s’ ofereix a la lectora-espectadora un recorregut visual per tres espais: el petit teatre, on destaca la presència de titelles de diferents tipus: tela, paper retallat o d’ ombres, la xemeneia i el llibre.

La proposta de Lee, molt suggerent però no fàcil, és un joc que qüestiona constantment, la frontera entre el somni i la realitat explorant les seues relacions i límits.

RECOMANAT a partir de 12-13 anys.

COMENTAT  en Febrer 2018

Publicat dins de A.-LLIBRES COMENTATS, Alice in Wonderland | Etiquetat com a , , | Envia un comentari

La biblioteca del Nautilus: llistat de la bibliografia conjunta català i castellà 2017

Podeu visualitzar el llistat en l’enllaç :

COL·LECTIU LITERATURA PEP SEMPERE. BIBLIOGRAFIA 2017 conjunta català-castellà

ADVERTÈNCIA: No s’ha de prendre cap apartat al peu de la lletra o de manera inflexible. L’edat on s’inclou cada llibre és una orientació, no una imposició. Es considera que a partir d’eixa edat es pot llegir de manera autònoma el llibre indicat.

Llig detingudament aquest prospecte abans de començar a consultar la bibliografia.

Conserva’l per si el necessites tornar a llegir.

En cas de dubte consulta amb el teu autor/a habitual.

Components:

.- Molts anys de treball.

.- Molta passió per llegir i valorar els llibres.

.- Essencialment 90% de treball i 10% d’inspiració.

Administració i dosi:

Aquest treball es pot administrar sense recepta perquè cada persona és qui decidirà la seua dosi i el temps d’administració.

La dosi pot ser llibre a llibre.

Les persones animadores hauran de presentar-los amb gràcia i ànims per tal d’aconseguir interès i diversitat en la seua proposta.

Les persones lectores  han de ser autònomes en la seua elecció i lectura

Adreçat a :

– A aquelles persones desesperançades  que opinen que a la gent menuda i no tant menuda  no els agrada llegir i que sense dubte  els videojocs i Facebook han guanyat la batalla .

– A totes les nenes i nens que desitgen apropar-se als llibres de qualitat.

Contraindicacions:

No té contraindicacions.

Publicat dins de BIBLIOGRAFIA DEL COL·LECTIU, Biblioteca del Nautilus : llistat de la bibliografia | Etiquetat com a | Envia un comentari

Bibliografia per edats. Actualització Desembre 2017.

Els bons llibres no saben d’edats “recomanades” , gaudim d’ells a qualsevol edat i sempre accepten multitud de lectures i interpretacions, segons la lectora o lector que l’ha triat i el moment en què es troba.

Així i tot continuem oferint una bibliografia per edats.

Per què ?

perquè en realitat és una manera d’ordenar els llibres que facilita mols la tasca en biblioteques, en la biblioteca d’aula,

… a qui?

a les persones adultes .

què hem de fer ?

agafar els llistats com el què són, una aproximació subjectiva que ens ajuda a classificar- los;

Actualització desembre 2017:

COL·LECTIU LITERATURA PEP SEMPERE. BIBLIOGRAFIA 2017, agrupada per edats, 0-3 anys

COL·LECTIU LITERATURA PEP SEMPERE. BIBLIOGRAFIA 2017, agrupada per edats a partir de 4 anys

COL·LECTIU LITERATURA PEP SEMPERE. BIBLIOGRAFIA 2017,agrupada per edats a partir de 8 anys

COL·LECTIU LITERATURA PEP SEMPERE. BIBLIOGRAFIA 2017 agrupada per edat a partir de 12 anys

COL·LECTIU LITERATURA PEP SEMPERE. BIBLIOGRAFIA 2017agrupada per edats a partir de 16 anys

 

Publicat dins de BIBLIOGRAFIA DEL COL·LECTIU, Bibliografia per edats | Etiquetat com a | Envia un comentari

Bibliografia per ordre alfabètic d’autores i autors. Actualitzada desembre 2017

Si el que necessiteu és saber quins autors o autores es troben en la bibliografia del Col·lectiu, aquí teniu la relació alfabètica, actualitzada al mes de desembre de  2017

Llibres en català :COL·LECTIU LITERATURA PEP SEMPERE. BIBLIOGRAFIA 2017, ordenada per autores i autors en català

Llibres en castellà :COL·LECTIU LITERATURA PEP SEMPERE. BIBLIOGRAFIA 2017,ordenada per autores i autors en castellà

 

 

 

Publicat dins de BIBLIOGRAFIA DEL COL·LECTIU, bibliografia ordenada per autores i autors | Etiquetat com a | Envia un comentari

Bibliografia per ordre alfabètic de títols. Actualitzada desembre 2017

Si allò que necessiteu és el títol d’un llibre, amb aquesta ordenació alfabètica el podeu triar amb major facilitat :

COL·LECTIU LITERATURA PEP SEMPERE. BIBLIOGRAFIA 2017ordenada per titols en català

COL·LECTIU LITERATURA PEP SEMPERE. BIBLIOGRAFIA 2017ordenada per titols en castellà

Publicat dins de BIBLIOGRAFIA DEL COL·LECTIU, bibliografia ordenada per títols | Etiquetat com a | Envia un comentari

Bibliografia per ordre alfabètic d’ editorials, actualitzada en desembre 2017

COL·LECTIU LITERATURA PEP SEMPERE. BIBLIOGRAFIA 2017ordenada per editorials en català

COL·LECTIU LITERATURA PEP SEMPERE. BIBLIOGRAFIA 2017ordenada per editorials en castellà

 

Publicat dins de BIBLIOGRAFIA DEL COL·LECTIU, bibliografia per ordre alfabètic d'editorials | Etiquetat com a | Envia un comentari

Bibliografia per ordre alfabètic d’il·lustradores i il·lustradors.Desembre 2017

Afegim un nou llistat i una nova categoria en la bibliografia del col·lectiu. Es tracta d’un element bàsic i imprescindible en l’edició d’àlbums il·lustrats i en la dels llibres amb il·lustracions : la persona que il·lustra .

No ha estat fàcil confeccionar-la , perquè quan  ja no tens el llibre a les mans , no són massa les pàgines que inclouen el nom de qui ha il·lustrat juntament amb qui ha elaborat el text. Disculpeu si trobeu errades i omissions. Teniu per avançat el nostre agraïment si ens  féu arribar les correccions.

COL·LECTIU LITERATURA PEP SEMPERE. BIBLIOGRAFIA 2017 ordenada per il·lustració en català

COL·LECTIU LITERATURA PEP SEMPERE. BIBLIOGRAFIA 2017 ordenada per il·lustració en castellà

Publicat dins de BIBLIOGRAFIA DEL COL·LECTIU, bibliografia per ordre alfabètic d'il·lustradores i il·lustradors | Etiquetat com a | Envia un comentari

LA PASTANAGA / LA ZANAHORIA

zanahoriapastanaga

La pastanaga/ La zanahoria

Domenech, Laia

Milrazones, 2015

 

Érase un bosque lejano….

Així comença. Un conill troba una pastanaga. Com que ell no te fam l’ofereix com a regal a l’àguila, aquesta li la regala al porc senglar i aquest de nou al conill que decideix plantar-la i comencen a créixer pastanagues per a tots.

Un conte de tradició oral adaptat d’un conte tradicional xinés. Una faula amb un missatge provinent de la filosofia oriental: si fas quelcom desinteressadament, després algú t’ho farà a tu. Escrit amb una estructura a base d’enumeracions dels diferents animals que reben i passen la pastanaga.

L’abundància comença al repartir.

Els personatges no actuen des del principi del plaer sinó del de la realitat, jo no tinc fam però pense si poden tenir-la els altres.

Si anem un poc més enllà en la història, parla de la natura, tots formem part i ella ens torna allò que fem per ella. Recorregut per la natura, els animals, la terra, les muntanyes, les perspectives…

Planteja una relació amb els aliments impensable en una societat capitalista. Molts podrien viure amb el que uns pocs tiren. La relació amb el menjar pot ser una altra si som capaços de redistribuir-lo. El menjar no és meu, és de tots.

El codi textual és mínim, només el que és imprescindible per contar la història, encara que en algun moment si que guarda un to poètic. El lirisme, però, està més a les il·lustracions, molt originals, molt orientals també, amb tinta xinesa i un poc d’aquarel·la per destacar el color de la pastanaga i el riu.

El format és diferent, és molt allargat. Intentant ser original però és discutible si el llibre no guanyaria més en un format més ample que donara més perspectiva, ja que les il·lustracions són tan boniques.

Recomanat a partir de 6-7 anys

Comentat en Gener 2018

Publicat dins de A.-LLIBRES COMENTATS, La pastanaga / La zanahoria | Etiquetat com a , , , | Envia un comentari